Siyasi kararların ciddi sonuçları olur!


Rusya'dan doğalgaz için Bulgaristan açıklaması.
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Yuri Sentyurin, 2014'te iptal edilen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin, "Bulgar ortaklar proje için görüşmelerin tekrar başlamasını istiyor" dedi. Rusya ve Türkiye iptal edilen Güney Akım projesi yerine Rus gazını Avrupa'ya Türk Akımı projesi üzerinden götürmeyi planlıyordu. Sentyurin, Rusya'nın başkenti Moskova'da gazetecilere Güney Akım projesine ilişkin açıklamada bulundu.  Bulgaristan'dan yetkililerin 2014'te iptal edilen 40 milyar dolarlık projeye ilişkin Rusya ile görüşmek istediklerini dile getiren Sentyurin, "Bulgar ortaklar proje için görüşmelerin tekrar başlamasını istiyor. En azından bakanlığımızdan düzenli olarak bu bilgiyi ediniyoruz" diye konuştu. Rus enerji şirketi Gazprom, Aralık 2014'te Güney Akım projesini durdurarak yerine Türk Akımı'nı önermişti. Rus Hava Kuvvetlerine ait bir SU-34 uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu. Rusya'nın doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını içeren Türk Akımı projesi de 3 Aralık 2015'te Türkiye tarafından iptal edilmişti.  Güney Akım projesiyle yılda 63 milyar metreküp (bcm) gaz taşınması planlanıyordu. Türk Akımı'nın da aynı kapasiteye sahip olacağı duyurulmuştu. Kapasite planına göre boru hattı her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Türk Akımı'nın gaz kapasitesinin 47 milyar metreküpü Avrupa'ya, geri kalanı ise Türkiye'ye verilecekti. Ancak ekim ayında bu kapasite de 32 bcm'e düşürülmüştü.
Alıntı

Rusya'ya barışık olmamızın ülkemize faydası var. Yaşananlar sayesin de Gürcistan, Ukrayna, Litvanya vs. gibi ülkeler sayısız faydasını gördü.
Bizim Ukrayna ile ne işimiz var? Putin kinci bir adam. Aklınca da karşılığın da bize Bulgaristan, Ermenistan vs. ile gönderme yapıyor.
Nükleer santraller bir ülkeye yapılacak en kötü şeydir. Nükleer santral ihalesini iptal edin. Rusya'da, Cengiz Holding'de kar etmesin. Yine bir ilke imza atarak; Ülkemize de iyilik yapın böylece.
Türk Hükümetinin akıllıca davranıp? Nükleer konusunda Ruslardan önce resti çekip askıya alması gerekiyor.
Nükleer görüşmeleri ne kadar kısa sürede kesersek Türkiye'nin lehine.  Santral bizim ülkemiz de ama hiç bir zaman bizim olmayacak. Ülkemiz nükleer atıklarla dolacak sadece ve birilerinin cebini daha da dolduracak.
Ama şu da bir gerçek :(
Bizimkiler karşılık vermiyor! Peki neden?
Elleri kolları bağlı. Ne gaz alımını, ne de Nükleer santralı durduramaz :(
Enerjinin yüzde 50'sini Ruslardan al! Sonra Nükleer işini de Ruslara ver! Ürettikleri elektriği de satın alma garantisi ver?
Türk akımı projesi Ruslar için de çok önemli bir projeydi. Özellikle ekonomik maliyetler açısından. Rusya bir yandan kendine de zarar veriyor. Boğazlar da dahil olmak üzere Türkiye, Rusya'nın eli ayağı. Ortak bir araştırma komisyonu yok. Rusya'da bundan dolayı bölge de iyice etkinliğini artırdı. Kimbilir! belki de gördüğümüzü sandığımızdan çok farklıdır perde arkası?
Rusya'nın Türk gazıyla ilgili yapıp yapabileceği de en fazla budur.
Sonuç da Türk Akımı, Rus gazını daha yoğun şekil de Avrupa'ya taşıyacak.
Rusya elindeki gazı Avrupa'ya, Türkiye'ye satmazsa kime satacak?
İran'a ambargo kalktı. Gazını oraya satar. İran da petrolünü Rusya'ya satar. Ama yine de yetmez.
Resti görmek ve uyanık olmak gerek bazen.
Putin'nin böyle konuşma sebebi aslında 09.03.20016 da, Avrupa Birliği Rusya ambargosunu 6 ay daha uzattı.
Putin resmen çocuk gibi! davranıyor burada. Siyasi kararların ciddi sonuçları olur. Putin Bulgaristan'a gaz verecekmiş?
Rusya’nın Avrupa'nın koyduğu küçük bir ambargo kararında bile ekonomisi ne hale geldi?
Batı zaten sırtını dönmüş.
Doğu bloğundaki ülkelerin hali ortada. Türkiye'yi de kaybederse eline hiç bir şey geçmez.
Halkının yarısından fazlası Türkiye ile iyi ilişkiler istiyor. (Gönder ülkelerine hepsini. Akılları bir taraflarından çıkmak üzere. Buradaki kadar UÇKUR DÜŞKÜNÜ ve onlara YÖNETİM KADROSU verecek KERİZİ Dünya'nın hiçbir yerin de bulamazlar. Gidip de ülkelerine açlıktan nefeslerimi koksun ZAVALLIcıkların)
Bir süre sonra düzelir. Mecburlar çünkü. Ama Suriye'deki savaş devam ettiği sürece Rusya'da, bizde unutmayız.
Ucuz gaz alacağız diye yıllarca propaganda yapıldı. Katar'dan gelecek gaza kaldık. Katar'dan gaz gemilerle gelecek. Süveyş kanalı kullanılacak. Mısır ile kavgalıyız Rabia diyerekten. Süveyş'den Türk gemilerinin geçişi yasaklandı. Tıpkı THY'nın Libya'ya uçuşlarının yasaklandığı gibi. Mısır bu gemilerin geçişinde de sıkıntı yaratır gibi?
Önce Rusya'nın politikalarına bak.  Kafkasya'da, Kırım'da, Azerbaycan'da yaptıklarına. Rusya bizim dostumuz olmaz/olamaz asla. Amaç Akdeniz'in sıcak denizleri. Önce hatunlarını yolladılar. Sırayla :(
Türkiye, Hükümetlerin uyumasının zararlarını görüyor. Biz çoktan uzun menzilli füze, atom bombası ve nükleer santraller yapmalıydık. Şimdi bize dünya da hiç bir ülke böyle meydan okuyamazdı. Ama biz geçmişten bugüne sadece birbirimizle uğraştık. Birbirimizi eleştirdik. Birlik, beraberlik içinde olmadık. Resmen uyuduk/uyuduğumuzun farkında bile olmadan üstelik.

Gıda ürünlerini iç pazara sürseler milletin de boğazından doğru dürüst meyve-sebze geçse. Ama olmaz?
Üreticinin kendi vatandaşına kini nedir? Çöpe döküp şov yapmanın ne alemi var? Eğitim şart! Yurdum İnsanına, eğitim şart! Bunca yıl saftirik saftirik döktün ne oldu? 
İki hamle ötesini görecek kapasitesi olmayan insanlarla bu kadar oluyor memleket işte.

Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımı yapılmalı Almanya'daki gibi. O zaman bunların hiç birini kafaya takmaya gerek kalmaz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta