Vatandaşa 11 milyar borç.!

Vatandaşa 11 milyar borç çıktı!
Gelir testi yaptırmayan vatandaşlara toplam 10,9 milyar TL borç çıkarıldı.
2012’de yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik sistemine göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) tüm vatandaşlar için zorunlu olunca, sosyal güvencesi olmayanlara (geliri belli olmayanlar) GSS primlerinin ödenmesi için gelir testi yaptırma zorunluluğu getirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, gelir testi yaptırmayan 5,3 milyon kişinin borcunun 10,9 milyar TL olduğunu bildirdi. Bakan Soylu, ülke genelinde 5 milyon 390 bin 455 kişinin gelir testi yaptırma yükümlülüğünde olduğu halde gelir testi yaptırmadığını belirterek, “Bu durumdaki kişilerin borcu 10 milyar 962 milyon TL olup, bu rakama göre kişi başı ortalama borç tutarı 2 bin 33 TL” dedi. Soylu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın, “genel sağlık sigortası kapsamındaki gelir testi uygulamasına” ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. Türkiye genelinde 5 milyon 390 bin 455 kişinin gelir testi yaptırma yükümlülüğünde olduğu halde gelir testi yaptırmadığını belirten Soylu, bu durumdaki kişilerin toplam borç miktarının 10 milyar 962 milyon 923 bin lira, kişi başı ortalama borç tutarının ise 2 bin 33 lira olduğunu vurguladı.
Alıntı

GSS borçlarına af bekleniyor.
Hükümet gelir testini nasıl yapıyor anlamakta zorluk çekiyorum.
18 yaşını dolduran bir insanı yetişkin olarak kabul ediyor devlet.
Gelir testine gelince ailesinin gelirini de ortaya koyuyor. 18 yaşını dolduran kendi kendini idame edebilendir. Yani ailesinden ayrı demektir. Devlet nasıl oluyor da o bireyin ailesinin gelirini toplamını ortaya koyuyor?
İş bulamayan gençler? Bunun mantığını halen anlayabilmiş değilim. İş bulup çalışmaya başlayınca da iki yıl devlete borç ödeyecekler.
25 yaş üstü ne olacak?
Emeklilik de yaşa takılanların borcu birikmeye devam mı edicek?
Genele yayılaması gerekmiyor mu çıkacak yasanın?
GSS borçları için yasa beklemeyin.
Zaten resmi gazete de 10.02.2016 tarihin de yayımlandı.11.03.2016 tarihinde de 2016/6 sayılı genelge ile işlemler başladı.
Sosyal güvencesi olmayanlara ve işsizlere GSS'nin ZORUNLU olması, her ay ZORLA GSS prim borcu çıkarılması anayasaya ve uluslararası insan hakları sözleşmesine aykırıdır. Alınmayan mal ve hizmetinde borcu olmaz! Hukuka aykırıdır. İnsanların sağlıkları ile ilgili tercihlerine zorunluluk getirilemez.
Bu meselenin çözümü hukuktan geçer. Muhalefet vekilleri GSS'nin zorunlu olmasının iptali için mahkemeye başvurmalılar. Gss Başlı başına saçmalık  kimsenin bu borçtan haberi yok. Her gün de faiz işliyor. Avrupa işsizine sahip çıkıyor. Ülkemiz de mültecilere tanınan haklar  bize, ülkenin kendi vatandaşına tanınmıyor. İşsizlik üstüne bir de ceza. Hastaneye ücret ödeyerek muayene  olsam da/olsak da yine devlete para ödemek zorundayım/zorundayız. Neyin aklı anlamıyorum. Gitmediğim hastanenin neden parasını  ödemek zorundayım?
Maaşını bir elinle alıyorsun, dakikasın da diğer elinle veriyorsun. Avuçlarına bakıyorsun, kuş misali uçup gitmiş.
İnsanlar sırf nefes aldıkları için zorla her ay 65 TL, 197 TL ve 395 TL ödesinler ya da borçlandırılmaya devam mı edilsin?
Yargıtay’a kadar giden GSS davaları mevcut. İç hukuk yolları tüketildikten sonra anayasa mahkemesine ve insan hakları mahkemesine başvurulabilir. Veya hiç bir şey yapmadan sızlanmaya devam edilir.
Bu durum tüm geleceğimizi ilgilendiriyor. İnsanlar biraz daha duyarlı olsa ortadan kalkar. ABD'de zorunlu GSS çıktı. Halk sokağa döküldü. Vazgeçtiler. Bizim halkımız da tık yok!
Şu anda bir çok insanın GSS nedir? Ondan bile haberi yok. Ne deseler olur diyorlar. GSS tümüyle iptal olmalı! Zaten işsizlikten yıkılıyor halk yeteri kadar. Adamın işi olsa neden borçlansın? İşi yok borç çıkarıyorlar. Genel sağlık sigortasıymış. İnsanlar hastahaneye gidiyor mu ki, borçlanacağı para ile özel sağlık hizmeti alırlar. Bir de yaş sınırı getiriyorlar. Yaşa göre mi sağlık hizmeti alacağız. İşsizlerden ücret almak zulüm değildir de nedir?
GSS borç silmek hükumet tarafından bu kanunu çıkardım ama tutmadı hepsini siliyorum demek. Günü gününe ödeyenler ne olacak? Sizin paralarınızı da geri ödeyeceğim diyecekler mi?
Ayrıca AF nedir? Benim bildiğim suç işleyene af çıkartılır. Burada mağdur sayısının milyonları bulduğu söyleniyor. Demek ki sistemsel bir sıkıntı söz konusu! Af'lık değil.!

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta