PİSAGOR'UN ADALET KUPASI


PİSAGOR KUPASI (Adalet kupası)
Ünlü matematikçi Pythagoros (pisagor)'un yaklaşık 2500 yıl önce icat ettiği ters çan biçimindeki bu kupa, ilginç bir özelliğe sahiptir. Kupanın altı delik olmasına rağmen içindeki sıvı asla dökülmez. Ne zaman ki kupaya doldurulan sıvı, kupanın sınır çizgisini aşarsa o zaman içindekiler son damlasına kadar akıp gider.
Kupaya adalet kupası ismini veren filozof, belki de bu kupa ile şunu söylemek ister; "İnsan bazen yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmeli, zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir."

Toplumsal olarak insanlık çöktü. Bir de ekonomik olarak çökerse ne olur meçhul. Bütün kötülükleri insan yaptığına göre epeyce tecrübeye sahip.!
Bugün haberlerde bir intihar vakası gördüm. Sokaktaki kameralardan birinden alınmış görüntüler. Adamın biri yerdeki yuvarlak ağır kanalizasyon kapağını açıp içine atlayarak intihar etti. Belediye ekipleri suyu boşalttılar, ama ulaşamadılar. En son yolu kazdılar ve cesede ulaştılar. Suriye'den birkaç yıl önce gelen bir ailenin reisi. Üç çocuk babası adam. Bu nasıl bir çaresizlik yaşamaktır ki! bu kadar acı ve korkunç bir şekil de son veriyor hayatına. İçime birşey oturdu, kalkmıyor. Dertler derin evet, hayat zor, şartlar zor. İnsanlar duyarsız, birbirlerine karşı saygısız, hatta acımasız. Devletler sömürüyor haklarını, açlıktan ölenler, sokakta kalanlar. Teröre kurban gidenler. Dünyası başına yıkılanlar. Ama asla Unutmamalı ki, imtihan dünyasındayız.! Sabır bütün acıların tek çaresi. Dertsiz, kedersiz olmaz, oyunun kuralı bu. Deneneceksin! Bize düşen, saygı, sevgi, hoşgörü ve empatiyle yaklaşmak insanlara. İyiliğin sahibi hatta iyiliğin kaynağı, iyi olana iyilik yollamaz mı? Yollar elbet, zor olsa da sabır ve yine sabır.
Dünya'da ümidini savuran çaresizce arayışlar olmasın. İnancını yitirmiş, kendini kaybetmiş, sabrını, sükutunu bir kenara atmasın. Bazen hak etmediğin halde çok üzülürsün. Hesabını veremeyeceğin şeyler yapma, yarın pişman olursun.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta