Aort damarı neden yırtılır


Oya Aydoğan'a Allah'tan rahmet diliyorum.
Kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül aort damarı neden yırtılır, aort damarı yırtılmasının belirtileri nelerdir şu şekilde açıklıyor;
Öncelikle yemek yerken soluk borusu veya yemek borusuna takılan yiyecekler çıkarılması esnasında sağlıklı bir bireyin damarlarında yırtılma olmaz. Vücudun damar sistemi sağlıklı ise refleks hareketlerinden yani öksürme, hapşırma, ıkınma gibi göğüs içindeki basınç artışlarından etkilenmez. Fakat kalpten çıkan ana damar olan aort damarında daha önce oluşan yıpranma, balonlaşma, duvarlarında harabiyet varsa bu tip refleks hareketlerinde bile yırtılma riski olabilir. Aort damarını bu tip riske hazırlayan en büyük etken kontrol altına alınamamış tansiyon yüksekliğidir. Hipertansiyon zamanla aort damarının duvarını yıpratır ve balonlaşmaya, kireçlenmeye veya diseksiyon denen içten yırtılmaya yol açar. İşte bu durumda basit bir öksürme bile damardaki hasarı artırıp yırtılmaya yol açabilir. 
(Alıntı)

İnternet'ten okuyarak her şeyi bildiğini düşünen kendisini doktor, hemşire, Avukat, yargıç, hakem, hakim vs. ilan eden çok bilmiş dolu etrafımızda. Bu tip konular da herkes kendisine göre yorum yapabiliyor ve yanıltıcı şeyler söyleyebiliyorlar.
Aort damarı yırtılması nadir görülen bir olay olsa da ıkınma, öksürme sonucunda yaşanabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Akgül'lün bahsettiği süreçte.

Türk Sinemasına yıllarca emek vermiş bir sanatçı ve sevilen, güzel huylu bir kadındı. Sapla samanı birbirine karıştırmamak lazım. İnsanları yargılamadan önce insan gibi anlamaya çalışmak lazım. Bu ölümlü yalan dünya da biraz merhametten, iyi olmaktan kimseye zarar gelmez. Ölüm diye bir şey var. Yıllarca dizilerini, filmlerini izleyip güldük, ağladık. Onun gibi bir çok sanatçıyla ekran karşısında zaman geçirdik. Evet elbette Şehitlerimiz başımızın tacı. Allah hepsini gani gani rahmet eylesin. Ama gidene de saygımız olsun. Sanat dünyasına da, vatan için canını verenlere de biraz saygı. Ön yargılarımızdan vazgeçelim. Bir insanın günahından haberimiz olabilir ama tövbesinden haberimiz olamaz.
Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve sevenlerine sabır diliyorum.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir