D vitamini nedir? Eksikliğinde ne olur?


Bütün doktorlar D vitamininin eksik olup olmadığına bakabilirler. Aile hekimi dahil her branş doktoru.
D vitamini derinin altında bulunur. Bundan dolayı güneş ışığı yararlı bir reaksiyon gösterir. Eksik olan kişiler iğne verildiğini farz edersek, iğneyi vurulduktan sonra iki saat kadar güneş de durmanız yararınıza olacaktır.
D Vitamini eksikliğinde multıpleskleroz, saç dökülmesi, romatizmal hastalıklar, kalsiyum ve fosfor kaybı, meme kanseri, kemik erimesi gibi daha bir çok hastalık ortaya çıkabilir. Yine D vitamini eksikliğinde saçlar dökülür. Az değildir bu dökülme. Yarısı veya daha fazlası dökülür. Aşırı unutkanlık, vücutta uyuşma belirli bölgeler de kollar vs. gibi bu rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıklar ileri seviyede yaşanır. Ve uzun bir tedavi süreci vardır. Maleseff kolay da değildir. Hazır güneşli günler başlamışken yararlanalım.

D vitamini yetersizliği hangi hastalıklara neden oluyor?
D vitamininin sadece kemik sağlığı için gerekli olmadığı aslında genel sağlığımız için çok önemli etkileri olduğu ve D vitamini yetersizliğinin bir çok hastalığa davetiye çıkaran o hastalıklar şunlardır:
Alzheimer: 2014 yılında Journal of Neurology Dergisi’nde yayınlanan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre orta veya ciddi derecede D vitamini yetersizliği Alzheimer riskini arttırmaktadır.
İktidarsızlık: Ciddi D vitamini yetersizliği olan erkeklerde iktidarsızlık sorununun daha sık gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.
Şizofreni: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Dergisi’nde yayınlanan 19 bilimsel araştırmanın derlenmesi ile yayınlanmış bir makalede, D vitamini yetersizliği olan kişilerin olmayan kişilere göre şizofreniye iki kat daha fazla yatkın oldukları ifade edilmiştir.
Kanser: 2010 yılında yayınlanmış D vitamini Konsensusu’na göre D vitamini yetersizliği bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. D vitamini yetersizliğinin meme kanseri ile de ilişkili olduğu düşünülüyor.
Depresyon: D vitamini yetersizliği olan kişilerin depresyona daha yatkın olduğu biliniyor.
Obezite de D Vitamini yetersizliğine neden olabilir.
D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan obez kişiler de kandaki D vitamini oranı azalıp D vitamini yetersizliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu kişilerin zayıflaması önerilir.
D Vitamini hangi besinlerde vardır:
D vitamini balıklar, ciğer ve yumurta sarısı gibi besinlerde bulunur ama diğer besinlerdeki miktarı oldukça düşüktür. Bu nedenle birçok ülkede kahvaltı gevrekleri, süt gibi besinler endüstriyel olarak D vitamininden zenginleştirilir. Yiyeceklerde sınırlı bulunduğundan ötürü D vitamini ihtiyacının karşılanması güneş ışınları ile yani güneşlenerek olmaktadır.
Peki nasıl güneşleneceğiz:
Güneşten gelen UVB ışınları vücutta D vitamini sentezi sağlar. Fakat güneşten aynı zamanda alınan UVA ışınları deri kanserine yakalanma riskini arttırır ve UVA ışınları D vitamini sentezi sağlamaz. Bu nedenle de doğru güneşlenmek önemlidir. D vitamini sentezi için ideal güneşlenme saatleri 11.00-15.00 arasında ve kollar ve/veya bacaklar güneş alacak şekilde; Güneş koruyucu sürmeden, Pencere arkasından değil güneş ışığına direk temas ederek, 10-15 dakika arasında olmalıdır. Çok koyu tenli kişilerde bu sürenin daha uzun olması gerekebilir.
D Vitaminini kimler kullanmalı:
Kan tahlillerinde D vitamini yetersizliği saptanan kişiler D vitamini desteği kullanmalıdır. D vitamini vücutta birikebildiğinden ötürü doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
D Vitamini nasıl kullanılmalıdır:
Cleveland Klinik’te yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre günün en geniş öğünü ile alınan D vitamini desteği vücutta daha iyi kullanılmaktadır. Aç karna veya hafif bir öğünle D vitamini desteği alanlara göre, 2-3 ay sonrasında yapılan kan tahlillerinde büyük bir öğün ile D vitamini alanların D vitamini oranının yüzde 50 daha fazla olduğu saptanmıştır.
D Vitaminini farklı vitamin ve minerallerden de destek alarak güçlendir:
A vitamini, magnezyum ve K vitamini D vitamininin emilimini kolaylaştırır. Bu nedenle beslenmenize magnezyumdan zengin koyu yapraklı sebzeleri ve kuruyemişleri ilave edin. Ispanak, Brüksel lahanası ve kuşkonmaz gibi K vitamini kaynaklarının ve havuç, tatlı patates, bal kabağı, kuru kayısı ve somon gibi A vitamini kaynaklarını eklemeyi unutmayın.
Aşağıdaki hastalıklarınız varsa doktorunuza mutlaka bilgisini verin:
Kistik fibrozis, Çölyak ve Chron hastalarının ve böbrek hastalığı olanların D vitamini düzeylerini istenen seviyede tutması daha zordur. Bu hastalıkları olanların D vitamini ile ilgili düzenli doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta