İnsan mı vahşi? Hayvan mı vahşi?


Matador Alvora Munera kariyerine son verdi. Neden? Dinleyelim nedenmiş;
Yarışın son mücadelesinde gücünü yitiren Alvora yıkılır. Boğanın ona yaklaştığını görünce korkulu sonun yaklaştığını hissetti. Lakin boğa ona hiç bir şey yapmadı. Yarıştan sonra matador açıklamasında şöyle diyor: "Boğa gözümün içine bakarak bağırdı, böyle sadece bağırdı. Sırtına oklar batırdığım hayvan bana zarar vermedi, istese beni orada öldürebilirdi fakat sadece gözlerime bakıp bağırdı. Her hayvanda olduğu gibi onun gözlerinde de masumluk vardı. Yüreğimde adaletin hıçkırarak ağladığını işittim. Belki de bağışlanırdım, lakin itiraf edemedim. Kendimi dünyanın en vahşi mahluğu gibi hissediyordum."

Hayvan dediğimiz varlığın insana dersi.
Para ve hırsın kör ettiği gözlerini yine kıydığı bir canlı açmış. Ama bu hırs genellikle mezarda biter. Hiç bir canlı zulmü hak etmez. O hayvan belki de hayatının en büyük insanlık dersini vermiş matadora.
Hayvanlar hiçbir zaman değişmedi, değişen hep insan. Dünya da en değerli ve en zor kazanılan şey masumiyettir. Hayvanlar insanlardan çok daha masum.

Avrupa Birliği ve hayvan hakları savunucuları kokana kokana dolaşacaklarına ilgilenebilirler. Neden göz yumuyorlar.
İspanya'nın işine geliyor. Neden?
PARA VE TURİZM.
Boğa güreşi arenasında bu eziyeti seyretmek için en az 150/200 Euro ödüyor dünyanın her yerinden gelen insanlar. Bir vahşetin bir bedeli var. Matadorlar da iyi para kazanıyor. Sözüm ona bir Avrupa Birliği ülkesi olan İspanya'da boğa güreşlerini kaldırmak istiyor. Ama İspanyollar BU BİZİM GELENEĞİMİZ diyerek her Arena da pazar günleri yaklaşık 6 boğayı bu şekil de öldürmeye devam ediyorlar. En son darbe boğanın kalbine saplanan ince uzun bir kılıçla yapılıyor, boğa kanlar içinde ölüyor, binlerce insan da izliyor. İspanya'da ENDULUSUN uzantıları bunlar  bu gelenekten geliyor.
İspanya'da bulunduğum süre içerisinde merak bile etmedim. Ne matadorları ne de boğa güreşini. Tam anlamıyla bir katliam.

Resimdeki bu oturuş boğa ile alay etme ve küçük görme anlamına gelen bir duruş. Matador oturup düşünüyor gibi yapıyor. Bunun gibi boğanın önünde diz çökme, gözlerini bağlama vs. gibi saçma sapan birçok hareket var.

Hayvanlar aptal değil. Sinir sistemleri var. Dolayısıyla duyguları da var sadece dilleri yok. Ve Allahın sessiz canlılarıdırlar. Koyun kesileceğini anladığında sessizleşir kafasını yerden kaldırmaz, tavuk ve kanatlı tüm canlılar su içtiklerinde gökyüzüne başlarını kaldırırlar içgüdüsel yaradan tarafından. Köpeğin dilinden salgıladığı tükürüğün iyileştirici özelliği vardır, yaralandığında veya başkası yaralandığında yalar. Onlara zarar vermediğimiz sürece zarar vermezler. Bir fil kendisine yapılan kötülüğü 40 yıl geçse bile unutmaz. Yunus sevgisi tedavi amaçlı kullanılır. Bir köpek can yoldaşı, dosttur ve sadakati hatırlatır.
İnsanlar, hayvanlara göre çok daha vahşi ve acımasızdır. Doğa da sebepsiz yere yani beslenme dışı öldüren hayvan yokken, insanlar zevk, para, gösteriş, güya spor vs. için hayvanlara kıyabilir ve öldürebilirler. İnsanoğlunun doğaya verdiği zararı hayvanlar vermiyorlar denge kuruyorlar. 

Almanya'da bir hayvanat bahçesinde kapalı bir bölüm vardır. Üzerinde türünün en vahşi olanı yazar. İçeri girdiğinizde çepeçevre sadece aynalar vardır.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta