Putin, Türkiye ile ilişkilerin düzelmesini istiyoruz


Geçen Kasım ayında Türkiye hava sahasını ihlal etmesinin ardından Türk jetleri tarafından düşürülen Rus SU-24 savaş uçağıyla ilgili bir soru üzerine Rusya Devlet Başkanı Putin, şu açıklamalarda bulundu: Biz özür duymadık. Ayrıca hasarın tazmin edilmesiyle ilgili bir hazırlık da görmedik. İlişkilerin yeniden düzeltilmesi arzusunu duyduk. Biz de ilişkilerin düzelmesini istiyoruz. Onları bozan biz değiliz. Biz, Türkiye-Rusya arasındaki partnerlik ve dostluk ilişkilerini görülmemiş düzeye getirmek için her şeyi yaptık. Türk-Rus halkları arasında dostluk çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Biz buna çok değer verdik. Neden bu yapıldı, hala aklım almıyor.

Rus uçağının düşürülmesi bana göre bir hatadır. Evet doğru TSK elinde bir emir vardır. Yalnız eğer istenilseydi o 10 dakika içinde hem Putin'e hem de Rusya savunma bakanlığına ulaşılabilir. Durum ivedilikle açıklanabilir kısaca politika yapılabilirdi. Burada zor olan kısım zaten politika yapmak ve bunu işletebilmek. Kolay olan tarafı ise malum olduğu üzere uçağın düşürülmesi. Devletlerin en tepe isimlerinin elinin altında bulunan kırmızı hat olarak tabir edilen telefon hatları ne için vardır? Bu durumlarda kullanılmak için.

Rusya'nın uçağını düşürdük. Putin Türkiye ile bütün ticari ilişkileri kesti. İsrail mavi Marmara gemisinde dokuz insanımızı öldürdü. Karşılığında İsrail ile ticaretimizi iki katına çıkardık ve Rusya ile papaz olduk. Turizm durma noktasına geldi. Yüz binlerce insan turizmden geçiniyor ve bu insanlar işinden oldu. Turizm sayesinde ülkede canlanma oluyordu. Antalya'da bir çok otel kapandı ve bir çok eleman işsiz kaldı.
Rusya'yı savunmuyorum ama Rusya uçağı sınırı beş saniye geçti diye düşürenler, İŞİD Kilis'e günlük roket atıyor. Neden kimsenin sesi çıkmıyor. Zamanın da İsrail uçakları Türkiye sınırını egale ettiklerinde vursalardı niye yapmadılar? 1988 yılında başlayan ve giderek yakınlaşan TÜRKİYE ve RUSYA'nın ilişkileri ne Avrupa'nın, ne Amerika'nın, ne İsrail'in işine gelmedi.
Uçak parasını ödeyip özür dilenebilir. Küslük her iki ülkeye de zarar veriyor. Bir uçak parası verip yaz sezonunda 100 uçak dolusu Rus Turist sağlanabilir. Ekonomi yönünden bakılması gerek duruma. Bu konuşmanın ardından bu fırsat kullanılmalı. Rusya da Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek zorunda yoksa içinde bulunduğu kriz daha da büyüyecek.

Mesele hükumet meselesi değil. Rusya'nın her dediğine eyvallah demeyi de doğru bulmuyorum. Eğer iş ambargo yada yasaklarla devam edecekse, o zaman Türkiye'de Rusya ile ilişkileri tamamen kessin. Bor madeni ile ilgili Rusya ve Rus şirketlerine ambargo koysun. Bu konu ile ilgili Rusya ile bağlantılı olan hiçbir şirkete maden satışı yapmasın.
Dünya bizimle BOR MADENİ yüzünden uğraşıyor. Petrol 15 yıl içinde tamamen bitecek ve bor kullanılacak petrol yerine. Ve dünyanın en büyük BOR MADENİ yüzde 70'e yakın olarak Türkiye'de. Detaylı bir makalem mevcut bu konuyla ilgili arzu edenler sayfamdan okuyabilirler.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir