BELEDİYELERDE CEZA ÖDER



Belediyelerin bünyelerinde ciddi bir çalışan kesim mevcuttur. Ve yasal olarak bu kişilerin sigortasının yaptırılıp SGK’ya bildirilmesi gerekir. Ayrıca Sosyal güvenlik mevzuatı bir kamu kurumu olan belediyelere kayıt dışılıkla mücadele için bazı görevler de yükler. Eğer bu görevler yerine getirilmez ise belediyelerin de para cezası ödemeleri gerekir. Örneğin, belediyeler yapı ruhsatı ve diğer tüm ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlerine ilişkin bilgi ve belgeler ile varsa bunların verilmesine esas olan istihdama ilişkin bilgileri, kendilerine verildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde SGK’ya bildirmekle yükümlüdür. Eğer bu bildirimde bulunmazlarsa yerine getirilmeyen her bir bildirim yükümlülüğü için aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

Yine söz konusu bildirimlerin yanında belediyeler tarafından, geçici iskan veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla SGK’ya borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden belge istenmesi gerekir. Bu belge alınmadan geçici iskan izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi halinde ilgililer hakkında idari ve cezai işlemler yapılır.

Belediyelerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta ise ihaleler ile ilgili. Yapmış oldukları ihalelerle ilgili de SGK’ya bir bildirimde bulunmaları gerekiyor. Kamu İhale Kanununa tabi tüm kamu kurumları gibi belediyeler de ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların adreslerini on beş gün içinde SGK’ya bildirmek zorundalar yoksa yeni bir bildirim için asgari ücret kadar para cezası ödemek zorundalar.

Az ödeme yapmaları için sağlanan imkan ise şöyle; Belediyeler bu görevleri yerine getirmedikleri için para cezası alırlarsa, bu cezaları tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde peşin ödeyerek yüzde 25’lik indirimden faydalanabilirler. Ayrıca bu bildirimleri süresinde yapmadıklarını fark ederlerse (insanlık hali gerçekten unutulabilir, yoğun bir dönemdir gözden kaçabilir vs.) belgeyi yasal süresi geçtikten sonra 30 gün içinde vermeleri ve cezasını on beş gün içinde ödemeleri durumunda yüzde 75’lik bir pişmanlık indirimi uygulanır. Bundan dolayı uyuşmazlık ve cezalar durumlarında olan başvuru yollarının bilinmesi ve değişikliklerin sürekli takip edilmesi fikrimce belediyelerin kendi yararlarına olacaktır. Yine fikrimce eğitimli ve işini bilen, takip eden/etme yeteneği olan personelle çalışırlarsa bu cezaları da zaten ödemek zorunda kalmayacaklardır.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta