Çocuğu olan bütün kadınlara devlet ödeme yapıyor


İlk çocuğunu doğuran anne 420 TL alırken üçüncü çocukta bu ödeme 720 TL'yi buluyor. Annelere çocuk sayısına göre 300 TL ile 600 TL arasında doğum yardımı yapılıyor. Bunun yanında 2016 yılı süt parası 120 TL oldu. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yasaya göre her doğum yapan anneye çocuk sayısına göre ödeme yapılıyor. Buna göre ilk çocukta 300 TL verilirken, ikinci çocuk 400, üçüncü çocuk da ise 600 TL ödeme alıyor. Bu parayı alabilmek için kaymakamlıklar da bulunan AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI birimlerine başvurmak gerekiyor.

İkinci ödeme de doğum yapan kadına süt ve emzirme parası olarak ödeniyor. Bu parayı almak için kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yer de çalışıyor olması yeterli oluyor. Buna göre üçüncü çocuğunu doğuran bir anne 600 TL doğum parası ile 120 TL süt parası alabiliyor. Böylece toplam ödenen para 720 TL oluyor.
Doğum yapan annelerin yarım gün çalışıp tam maaş almalarını sağlayan yasa da yürürlükte. Buna göre hem memur anneler, hem de işçi anneler ilk ve ikinci 4, üçüncü doğum da ise 6 ay yarım gün çalışıp tam maaş alabilecekler. Anneler isterlerse bunu haftanın 3 günü çalışıp 3 günü tatil şeklinde de kullanabilecek. Özel sektördeki annelerin yarım günlük maaşını işveren kalan kısmını da İŞKUR ödeyecek. Anneler ayrıca evlat edindiklerinde de bu haktan yararlanabilecek. Çocuklar okul çağına gelene kadar da yarım çalışma imkanı bulunuyor. Bu kez ödenecek maaş da yarım olacak.

Çocuk yardımı alabilmek için bulunduğunuz yerin Kaymakamlığına başvuruyorsunuz. Çocukların yaşları önemli değil. Öğrenci olmaları, sizin ve onların yeşil kartı olması, sigorta ve sizin tarafınızdan elde edilen bir gelirinizin olmaması gerekiyor. Bunlar mevcutsa durumunuz da başvurunuzu en kısa zamanda yapmanızı öneririm. Bu güzellikler bazen kısa zamanlı oluyor. Değerlendirmenizi tavsiye ederim.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta