İşletmelere 40 Bin Lira Ceza


1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler de iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundalar. Kanundaki düzenleme ile iş yeri sahipleri Anadolu Üniversitesinden e-sertifika alarak, kendi iş yerlerinde bu hizmeti verebilecek. Ancak sertifika programına yeni başvuracak olan kişiler, sertifikalarını en erken 2017 yılının Şubat ayında alabilecek. Eğer bu işletmeler o zamana kadar iş güvenliği uzmanı bulundurmazlarsa yaklaşık 40 Bin TL'lik ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Anadolu Üniversitesi sertifika programları yılda 2 kez düzenleniyor, yeni program Ekim ayında başlayacak. Yani henüz sertifika programına katılmamış iş yeri sahipleri en erken Şubat 2017’de sertifika alabilecekler. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmeler aylık 6.511 TL idari para cezası kesilecek. Bu da sertifika alana kadar iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmeler için yaklaşık 40 bin TL ceza demektir. Henüz sertifika almayan ve 1 Temmuz itibariyle kapsam içine girecek iş yerlerinin, iş güvenliği konusunda dışarıdan hizmet alabilirler. SGK istatistiklerine göre Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 iş yeri bulunuyor. Bu iş yerlerinin yüzde 85’inde 10’dan az çalışan bulunuyor. Yani bu durum yaklaşık 500 bin işletmeyi ilgilendiriyor.

Dışarıdan iş güvenliği hizmeti alan bir firma (sadece cezanın az olmasını sağlayıp, tamamen yok etmiyor) buna rağmen 10 kişiden az eleman çalıştırıyorsa yine de almak zorunda. SSK'lı bir personel çalışıyor olsa dahi zorunluluk getiriliyor. Fikrim Ekim ayın da başlayacak olan sertifika programına hemen başvurulması yönündedir.
Ceza usule uygun davranışa teşvik için olmalı fakat burada sömürü var. Uygulanan cezalarla yüzde doksanı küçük ölçekli işletmeler (KOBİ) olan ülkemiz de üretimi sıfırlamaya çalışıyorlar gibi duruyor.  Cezalar caydırmak içindir ama bu cezalar kalan esnafların da kapılarını kapatmalarına neden olmamalı. Yıkıcı yasalar yerine, daha yapıcı ve teşvik edici yasalar çıkarılmalı diye düşünüyorum.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta