TARİHİ PROTESTO



Türkiye'nin en köklü liselerinden biri olan İstanbul Erkek Lisesinin 2016 yılı mezuniyet töreninde diplomasını almak için törene katılan öğrenciler okul müdürünü protesto etti. Okul Müdürü konuşma yaptığı sırada öğrenciler sırtlarını döndü. Yaşanan protestonun sebebi ise; Milli Eğitim Bakanlığının İstanbul'daki 11 lisenin okul müdürlerini, kendilerinin atamaya başlaması, daha önce sınavlara tabii tutulan, aynı okulda öğretmen yada müdür yardımcılığı yapanların yapılan yasal düzenlemeyle sınavsız olarak geçiş yapmaları (dershaneler yasası olarak bilinen 652 sayılı Kanun hükmündeki kararname) ve başlayan kısıtlamalar nedeniyle böyle bir protesto yapılmıştır.

Türkiye'nin en yüksek puanlı Anadolu ve fen liselerinin de aralarında yer aldığı Proje Okullar listesine geçtiğimiz yıl İstanbul (Erkek) Lisesi de alınmıştı. Baskıya boyun eğmeyen bu çocukları görünce hala bir umut var diyor insan. Bizim neslin cehaletinin bedelini sizler çekiyorsunuz.

Bu öğrenciler sınavla alınan ve Türkiye'nin ilk 500 başarılı öğrencisi arasına giren öğrencilerdir. Paralı bir özel okul değildir. Yatılı kısmında Türkiye'nin her ilinden öğrenci vardır. Osmanlıdan günümüze kadar gelen en iyi devlet lisesidir. ilk rengi sadece sarıydı. 1915 yılında Çanakkale'de tüm öğrencileri şavaştığı ve tamamı şehit düştüğü için hiç mezum verememiştir. Bundan dolayı renklerine yas için siyah eklenmiştir. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Spor'da sarı siyahtır. Siyah renk aynı sebepten dolayı daha sonra eklenmiştir. Protesto edilen ise fen ve anadolu liselerinin öğretmenleri sınavla aldığı puanlara göre ataması yapılan üstün zeka sahibi öğretmenlerdi. Yeni düzenleme ile sınav ve öğretmen seviyesi ortadan kaldırılmıştır.

Küçük yaşınız ama büyük yüreklerinizle korku duvarlarının arkasına sığınmış, bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyen bizlere/insanlara çok güzel bir ders verdiniz ve geleceğinize sahip çıkabileceğinizi görterdiniz. Haklarını sonuna kadar savunan ve karar veren, araştırmacı, bugünü ve ileriyi görebilen, eğitim de arkadan gelenlere yol açan çağdaş gençler olduğunuzu gösterdiniz. İki kelimeyi bir araya getiremeyen kocaman adamlarla çevrili ülke de gençlerin böylesine mantıklı ve seviyeli kendilerini ifade etme şekilleri için sadece şu söylenebilir; TARİHE GEÇTİNİZ.

Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiği bugünler de ne istediğini bilen gençlik, tepeden inme baskıcı eğitim ve eğitimci istemiyor/istemiyoruz. AYDINLIĞA YÜZÜNÜZÜ, KARANLIĞA SIRTINIZI DÖNÜN YAŞAM BOYU. Atatürk sevgisi yolunuzu aydınlatsın. Unutmayın ki düşmek etrafı görememektendir. Sizinle gurur duyuyoruz. Atatürk'ün dediği gibi umudumuz gençlerimizdir. Gençler yeni nesil sizlerin eseriniz olacaktır.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir