YENİ ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ


Yıl içerisinde çalışanların medeni durumlarında ya da çocuk sayılarındaki değişmeler vs. gibi farklı nedenlerden dolayı değişen AGİ (ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ) miktarı çalışanın durum değişikliğine göre artıp, azalabiliyor. Çalışanın evindeki kişilerin sayısına ve çalışan sayısına, eşinin çalışıp çalışmaması, sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösteren AGİ, ayrıca 16 yaşını dolduran ücretli çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılması demektir. Asgari Geçim İndirimi, işveren tarafından ödenir ve işveren bu kesintiyi devlet adına yaptığı için ödenmesi gereken gelir (stopaj) vergisinden mahsup (hesaplanan gelir vergisinden indirilir) etmektedir. 2016 yılında torba yasanın TBMM’de yasalaşması ve asgari ücretin 1300 TL olması nedeniyle AGİ miktarları hesaplaması da değişmiştir.

Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarını vermektedir. AGİ yılın 12 ayını kapsayarak hesaplanır ve bir defa hesaplanır bu da tüm yıl boyunca devam eder.
Asgari ücreti Brüt 1.647 TL ve Asgari Geçim İndirimi tutarları %37 oranında artmıştır. Tutarlar şu şekildedir;
BEKAR: 123,53 TL
EVLİ-EŞİ ÇALIŞAN: 123,53 TL
EVLİ(EŞ ÇALIŞMAYAN/EMEKLİ): 148,23 TL
EVLİ(EŞ ÇALIŞMAYAN/EMEKLİ)+1 ÇOCUK: 166,76 TL
EVLİ (EŞ ÇALIŞMAYAN/EMEKLİ)+2 ÇOCUK: 185,29 TL
EVLİ (EŞ ÇALIŞMAYAN/EMEKLİ)+3 ÇOCUK: 209,99 TL
EVLİ/BOŞANMIŞ/DUL+1 ÇOCUK: 142,05 TL
EVLİ/BOŞANMIŞ/DUL+2 ÇOCUK: 160,58 TL
EVLİ/BOŞANMIŞ/DUL+3 ÇOCUK: 185,29 TL
EVLİ/BOŞANMIŞ/DUL+4 ÇOCUK: 197,64 TL
EVLİ/BOŞANMIŞ/DUL+5 ÇOCUK: 209,99 TL
olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak matrahın, gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen %15’lik oranla çarpımı sonucu tutarın 12’ye bölünmesi sonucu her aya isabet eden tutar hesaplanır. Hesaplanan bu tutar ise ödenecek vergiden mahsup edilir. (İşveren için)

2016 yılı Asgari ücretinin açıklanmasıyla birlikte hesaplanan AGİ tutarında da artış yaşandı. Asgari Geçim İndirimi işçinin bekar, evli, eşi çalışan yada çalışmayan ve çocuk sayısına göre değişmektedir. İşçinin durumuna göre alacağı AGİ tutarında da artış olur. ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DEVLET ADINA İŞVEREN TARAFINDAN ÖDENMEKTEDİR. İşveren ise, işçiye yapmış olduğu bu ödemeyi Muhtasar Beyannamesinde (gelir vergisi beyanı) ödeyeceği Stopajdan düşerek kalan kısmını vergi olarak ödemektedir. AGİ tutarları yılın ilk yarısı için geçerli olan Asgari Ücret tutarı üzerinden hesaplanarak tüm yıl için uygulanmakta olduğu için, yılın 2. yarısında Asgari ücret değişiklikleri Asgari Geçim İndirimi tutarında herhangi bir değişiklik yapmayacaktır.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta