GERÇEK BAYRAM SEVGİDİR


Mutluluklar küçük ayrıntılarda gizlidir. Biz çocukluğumuzda yaşadığımız bayramları anımsayıp özlemini duyabiliyoruz. Bizim çocuklarımız? Onların böyle anımsadıkları bir çocuklukları olmayacak. Bayramlarımıza, geleneklerimize sahip çıkabilsek keşke ama teknoloji ve geçim dünyasında çok zor.

Hiç aklıma gelmezdi o zamanları arayacağım. Bağlılık vardı, masumiyet, sevgi ve saygı vardı, değerlerimizi yavaş yavaş kaybediyoruz. Bayramlaşmaları, el öpmeyi, bayram ziyaretlerini, sabahlarını, mendil içine sıkıştırılmış harçlıklarımızı ve daha neleri özlüyor insan. Her şeyden önce sofraya ailecek oturulur, kalkılırdı. Bu bile özlemek için bir neden. Şimdi hayat şartları annelerin çalışmasını gerektiriyor, çocuklarıyla fazla zaman geçiremiyorlar. Dolayısıyla yokluğunda çocukları sıkılmasın, üzülmesin biraz da vicdan yaparak ne isterlerse onu yapmaya çalışıyorlar. Çocuklar da nasıl olsa istediğimi yapıyor diye daha fazlasını talep ediyor ve istekler yerine geldikçe de mutsuz oluyorlar. Şimdi bu çocuklara bayram da, seyran da ayakkabı, kıyafet alabilir misin? Mümkün değil. Ayı bırakın hafta da yeni bir şey alıyorsun. Teknoloji ve malum korkular ziyaret ve gezmeleri kısıtlıyor, yani yeni gelen kuşakların bizim bayramlarımızı yaşaması mümkün değil. Ama her şeyin ve her zamanın kendi içinde ayrı bir güzelliği var bu da bir gerçek. Akışına bırakalım gitsin hayatı, zamanı.

Sevginin olduğu her yer de bayram vardır. Zamanla anlıyor insan sevdikleri ile geçen her gün bayramdır. Küskünken barışmak, ayrıyken kavuşmak, suskunken konuşmak, barış dolu yarınlar hayal etmek, insan olduğu için değer vermek, aldığımız nefese şükretmek bayramdır. Sınırsız, sinirsiz sevmek, korkmadan, ah etmeden yaşamak bayramdır. Sevindiğin ve sevindirdiğin kadar bayramdır.

Dostluğu, arkadaşlığı, sevgiyi, geleceği, ekmeğimizi, soframızı, mutluluğumuzu, hüznümüzü, keyifli anlarımızı, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız, kardeşlik ve huzurun olduğu, savaşların bittiği, barışın doğduğu, sevgilerin birleştiği günlerimiz olsun.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir