Doğru Adama, Doğru Kadın...



Yıllar önce Havai'de başlık parasına benzer bir uygulama revaçtadır.
Bir erkeğin sevdiği kızla evlenebilmesi için kızın ailesine belli sayıda inek vermek zorundadır. İnek sayısının 10 adet olması gerekmekle birlikte kızın özelliklerine göre bu sayı değişebilmektedir.

Adada iki kızı olan bir adam yaşamaktadır. Kızlardan büyük olanı bizdeki deyişle kabul görmeyen, çirkin, şanssız bir kızdır ve babası ona 3 inek fiyat biçmiştir. 2 inekli bir teklifi de kabul edecektir ve hatta iyi bir pazarlıkla 1 ineğe fit olmaya bile razıdır.

Bir gün adanın zenginlerinden Johny Lingo bu eve geldiğinde herkes onun diğer kızı isteyeceğini düşünür. Oysa yaşlı adamı sevince boğarak büyük kıza talip olur. Herkes en azından isteneni yani 3 inek ödeyeceğini düşünürken Johny yanında 12 tane inekle gelmiştir. O dönemler de normal bir balayı ortalama bir yıl sürmektedir ama gelin ve damat iki yıllık balayı planlamıştır. Damatla gelinin dönmesinin beklendiği gün ahaliden biri dönüşlerini haber vermeye gelir gelmesine ama gelenlerin Jony ve eşi olduğundan emin değildir. Aslında Johny'i tanımıştır fakat kızdan emin olamamıştır. Yaklaşan kadın çok güzel, zarif birisidir.
İyice yaklaştıklarında kimsenin tereddütü kalmaz. Fakat kızın güzelliği, cazibesi ve çekiciliği en eleştirici gözle bile reddedilmeyecek ölçüdedir. Yakından bakanlar Johnny'nin 12 inek karşılığında iyi bir alışveriş yaptığını düşünürler.

İşin püf noktası;
Johnny 12 inek ödedi, kız 12 ineklik bir kadın haline geldi. Bu hep böyledir. Eşinize veya sevgilinize verdiğiniz değer, ona kazandırdığınız değerdir.
Aslında doğru adam, doğru kadını inşa eder. Doğru kadın da, doğru adamı.

Bir kadına veya erkeğe nasıl davranırsanız o öyle olur. Bu her iki taraf içinde geçerli. Evde kral olmak istiyorsan eşine kraliçe gibi davran.
Sevilmek aşkla sevilmek güzellik katar insana. O adam, o kadının ruhundaki güzelliği yüzüne yansıtmış ki bu da yalnız aşkla mümkün. Bunun yolu da olgunluk, anlayış ve bakış açısından geçiyor.

Hepimizin bir imtihanı vardır, kimi işiyle, kimi eşiyle, kimi evladıyla, kimi de kendisiyle. Kimse yanlış bir beraberlik veya evlilik yapmak istemez. Kişilerdir yanlış olan ama idare etmek isteyen kendisini de, eşini de eder. Pozitif bakmayı ve sevmeyi biliyorsa eğer. Eşlerden birisi doğru hareket ederse karşısındakini de değiştirir ve verdiği değeri kat kat alır.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir