Dışarıdan prim ödeyerekte emekli olabilirsiniz


Emeklilik için bir işte fiilen çalışmak tek seçenek değil. Dışarıdan yani isteğe bağlı sigortalı olup prim ödeyerek de emekli olabilirsiniz. Ama 4/A-SSK kapsamında çalışarak 3,5 yıl=1260 gün prim ödenip, 58 yaşını doldurduğunda emekli olunabilirken, isteğe bağlı sigortalı olarak 7 yıl daha prim ödeyerek, 15 yıl=5400 gün prim gününü tamamladığınızda 4/B=Bağ-Kur statüsünden emekli olursunuz.

Ayrıca 4/A kapsamında sigortalı olduğunda babasından aldığı aylık kesilir ve kardeşinin aldığı aylığın oranı ve tutarı değişmez ama isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödediğinde babasından aldığı aylık kesilmez. Yine geçerli olan asgari ücrete göre emeklilik ve genel sağlık sigortası primi olarak aylık 527 TL prim öder.

Sonuç olarak, babadan alınan aylıktan vazgeçerek bir iş yerinde çalışıp primleri işveren tarafından ödenmek üzere 3,5 yıl sonra 4/A statüsünden, babasından aldığı aylık kesilmeden primleri kendisi tarafından ödenmek üzere 7 yıl sonra 4/B statüsünden emekli olunması yasalarımızca geçerlidir.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta