İş göremezlik (Rapor) ödeneği alımı


Tüm sistemi vermemek üzere kur ama oldu da vermek zorunda kalırsan sistemi alamasınlar diye düzenle. Banka hesabına paranın yatırıldığından haberi olmayan işçi parasını nasıl çekecek? Parayı yatırınca bilgi de vermek gerekiyor bu durumda öyle değil mi? Para sigortalının hakkı ise banka hesabına yatırılır ve rahatsızlığı geçince çeker, sonuçta insanlar hasta olduğu için vs. rapor alıyor verilen bu kısa süre içerisinde gidip çekmeleri olası gibi görünmüyor.

İşçinin iş göremezlik ödeneği (rapor) alımında parasını yetkili banka hesabından altı gün içerisinde çekmezse üç aya varan gecikmeler yaşanıyor. Her ayın 8 ile 14’ü arasında çekilmek üzere, iş göremezlik ödeneği işçi adına banka hesabına aktarılıyor. Ancak para banka hesabından bu tarihler arasında çekilmez ise hak edilen ödenek emanete alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına geri gönderiliyor. Ücret geri gönderildiğinde ise SGK’ya tekrar başvuru yapılması gerekiyor. SGK’nın her bir şubesinin ayda ortalama sekiz bin iş göremezlik ödeneği işlemi yapılıyor. Dolayısıyla paranın bankaya gönderilmesi de zaman alıyor.
Bir günlük iş göremezlik ödeneği için rapor tarihinden önceki üç aylık brüt kazanca bakılıyor. Üç aylık brüt kazanç, 90’a bölünerek, günlük brüt kazanç hesaplanıyor. Çıkan rakamın 3’te 2’si günlük iş göremezlik ödeneği dikkate alınıp raporlu gün sayısıyla çarpılıyor. Asgari ücretli işçi için brüt 1647 liradan günlük ücret 54.9 lira çıkıyor. Bu rakamın 3’te 2’si olan 36.6 lira günlük ödenek oluyor.

Devlet kurum ve kuruluşlarının ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının günümüz dünyasında ve Cumhuriyet kurulduğundan bugüne kuruluş gayesi, misyonu ve vizyonu vardır. Önce bunu öğrenmek gerekiyor. Sonra geçimini temin edeceği işin misyon ve vizyonunu arttıracak ve verimlilik alınacak eğitilmiş, işinin ehli insanları çalıştırın. Misyon ve vizyonunu bilmeyen, anlamayan, yaşamayanlar için yönetim değişse de bu misyon da, vizyon da değişmez. Bunu bilmeyen yönetici de, yönetilen de her zaman kaybeder.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta