Benim Sırrım Paylaşmak...


Her yıl yapılan en iyi buğday yarışmasını yine aynı çiftçi kazanmıştı. Çiftçiye bu işin sırrı soruldu. Çiftçi:
-Benim sırrımın cevabı, kendi buğday tohumlarını komşularımla paylaşmakta yatıyor, dedi.
-Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Ama neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz? diye sorulduğunda,
-Neden olmasın, dedi çiftçi.
-Bilmediğiniz bir şey var. Rüzgar olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu nedenle, komşularımın kötü buğday yetiştirmesi demek, benim ürünümün kalitesinin de düşük olması demektir. Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.

Dürüstlük harika bir erdem. Ama daha fazla çaba gerektiren bir şey varsa o da mümkün olduğunca doğru insan olabilmek. Dürüst olmak iyi ama sorumluluğu karşı tarafa atmak bahanesi gibi kullanıyorlar genelde, çözüm için değil yani.
Herkesin kendisini iyi zannetmesi garip, hiç kimse ben kötülük yapıyorum diye kötülük yapmaz. Sadece bencillik için egoistçe bahaneleri vardır. Dışarıdan kendine ayna tutmayı başaranlar, iyi olan ve vicdanından korkanlar, değerler, prensipler, ince davranışlar ve ahlaka sahip çıkanlardır genelde. Bunları önemsemez isek ve doyumsuz olursak mutlu olamayız. İnsanın içindeki amansız boşluğun insanların geçici ilgisiyle doldurulmak istenmesi şöhret, lüks imrenilecek şaşalı hayat yaşamayı amaç edinmek anlık mutluluklar ama sürekli huzursuzlukları da beraberinde getirir. Bazen bazı insanlar başkalarının yanlış ve doğrularıyla kendisini tamamlar. Kendi doğrularının, kendi ilkelerinin ve yeteneklerinin ne olduğunun farkına varır.

Korkunun olduğu yerde gerçek mutluluk yoktur. Ölüm tüm korkuları, umutları, tüm sahte şeyleri bitirir. Ölmeden yaşayamazsın. Kaygını, korkunu öldür. Aldığın nefese, kalp atışına odaklan. Can ölmekten korkmaz. Ölümden korkan nefsindir. Dünyadaki en büyük mucize candır. Beden kafesinin içine konmuş candır.

Herkes kendinden sorumlu olmalı, kendi bilincinde hareket etmeli. Bir başkasına bakıp olumsuz durumunu görüp kendini ondan üstün görebiliyorsa, iyi bir davranış yaptığında ise kendini onunla kıyaslıyorsa bu sadece egoyu tatmin etmektir. İyi ve kötü öğrenilecek şeyler olduğunu anlayıp öyle düşünmeli insan.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir