Empatiniz Yok!


Kötü olduğunuzu kabul edin! Empatiniz yok. Kendinizle bile dost değilsiniz ki olsun! Önce kendinle dost ol diğerleri sadece arkadaşın olur. Kendi hatasını görmeyen bir insan sevilmez, saygı da görmez. İnsan önce kendisini eleştirsin sonra başkalarıyla ilgilensin yani önce haddini bilsin sonra ötesine karışsın. İnsanlar değişmiyor aslında sadece taktıkları maskeleri bile dayanamayıp düşüyor. Yazık! Dik durmak yerine yalakalık, oysa sadece on metre kefenle gömülüyoruz, neysen o olmalısın. Sanırım samimiyet ve içtenlik sınavında sınıfta kaldık biz insanlar.

Empati kurmayı unuttuk hep ondan bu aldanışlar. Bencil mi olduk nedir? İnsanlar empati kurmanın insan hayatında ne kadar değerli bir durum olduğunu bilselerdi kimse kırılmaz, kimse yanlış yapmaz, kimse de acıtmazdı. Ama bunu kullanabilen insanlar çok az. Kural tek aslında, kendine yapılmasını istemediğin hiçbir şeyi, hiçbir canlıya yapma. Karşıt düşüncelere sahip bireyler saygılı olmak koşulu ile tartışabilir. Hatta bazen önemli bir çok konuyu bilme, öğrenme fırsatı bile olabilir bu tartışmalar. Ama tartışmalar ve eleştiri kişiyi olumlu yönde etkileyecekse yapılması normal, olumsuz yönde, kişiliğini zedeleyici düzeyde olursa kötü. Güzel yapılmış eleştiri kırmadan, dökmeden, ruhunda tahribat yaratmayacak yapıcı eleştirilerdir.

Merhamet, öteki hislerin hepsinden daha fazla ve sonradan elde edilmiş bir histir. İnsanın hafızasının, tecrübelerinin meyvesi, hayat acıları ve talihsizliklerinin ürünüdür, ısmarlama olmaz, yağmur gibi gökten düşer, verene de alana da yararlıdır. Her şeyini kaybetsen de merhametini kaybetme, insanı insan yapan en önemli duygudur. Özür dilemeyi, teşekkür etmeyi ve hayır demeyi çocuklar ailelerinden öğrenirler. Anne ve baba verdiği vicdan, merhamet, insanlık, gurur, saygı, en önemlisi de sevgi ile yaratır kişiliğini çocuğunun. Doğurmak büyütmek önemli ama çocuğun kişiliği oluşurken onu bilinçlendirmek, onu eğitmek asıl önemli olan. Çocuğunuza en yakınlarınıza vicdan, saygı ve sevgi duygusunu aşılayın o zaman bu düzen değişim gösterir belki, insanlar kaybettiği yada hiç sahip olamadıkları güzel duygulara kavuşur ve belki kötülükler de son bulur.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta