FİDEL CASTRO, Bir Comandante...


Ben de devrim gerçekleştirdim. Ama Atatürk'ün yaptıklarını yapamazdım. Türkler sağdan sola doğru yazarken Harf Devrimi ile tam tersi yönde yazmaya başladı. Kıyafet Devrimi ve Medeni Kanun'la kadınlara getirilen statü çok önemliydi. Ona ve devrimlerine hayranım. Kendinize başka bir önder aramayın. (Fidel Castro)

Mustafa Kemal Atatürk'ün zekasına hayran olan, zaferlerini gıpta ile anlatan tek liderdi.  Demek ki Atatürkçü olmak için Türk olmaya gerek yokmuş. Atatürkçülüğü bizden daha iyi anlayan bir devrimciydi.

Ulusal bayrağıyla devrim yapmış iki ülkeden birisidir Küba, diğerinde de zaten biz yaşıyoruz.

Küba halkına hiç bir dünya ülkesinin sağlayamadığını sağladı HUZUR. Devlet idare etmenin para ile değil halkını sevmek, halkına hizmet olduğunu bilen nadir liderlerdendi.

Memleketini seviyorsan her şeyi memleketin kalkınması için yapacaksın, eğer memleket kalkınırsa zaten sende kalkınırsın... Cesaretini bütün güzel insanlara bırakıp gitti güzel insan.

Devrim öncesi Küba topraklarının yüzde yetmişi yabancılarındı, Küba'yı kübalılara veren devrimci lider.

İşsizliğin olmadığı Küba'da, her 100-120 aileye bir doktor düşüyor.

Küba'da yaşayan herkes sağlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz yararlanır.

Küba insancıl dayanışma anlamında Latin Amerika ve 3. dünya ülkelerine binlerce doktor gönderen ve bu ülkelerden 17.000 tıp öğrencisine ülkesinde ücretsiz eğitim veren tek ülkedir.

KÜBA, ABD'de binde 12, Türkiye'de binde 80 olan çocuk ölüm oranlarını binde 6'ya kadar düşürmüş bir ülke.

Küba'da okuma yazma oranı %100 ve dokuzuncu sınıfa kadar zorunludur.

Koruyucu hekimlik dalında çok ileri bir noktada olan Küba'da, ortalama yaşam süresi erkekler de 75, kadınlar da 77'ye kadar yükselmiştir.

Küba'da her aileye, aile büyüklüğüne göre konut tahsis ediliyor. Sokakta yaşayan kimse yok.

Son konuşmasında, yukarı yarımkürenin aşağı yarımküreyi ezmesine küreselleşme dendiğini mimledi.

Biz diğer ülkelere doktor göndeririz, asker değil. (Fidel Castro)

Emperyalizm yüzünden, insanlığın altından
Toprağın nasıl kaydığını anlattı. İnsanlığın teslim olmadığını temsil etti.

Fidel Castro Amerikan emperyalizimini ülkesinden attığı için diktatör olarak dünyaya lanse edildi ama gerçek öyle değildi. Gerçek olan Amerikan köleliğine son vermesiydi.

CIA tarafından Fidel Castro'ya yönelik yüzlerce suikast girişiminde bulunuldu. Ancak tüm suikast girişimleri başarısız oldu! Fidel Castro Küba'yı yarım asır yönetti. Küba’da Başbakan ve Devlet Başkanı olarak görev yaptığı 47 yıl boyunca 638 suikast girişimiyle karşı karşıya kaldı. Fidel Castro, "En çok suikast girişimine maruz kalan kişi" olarak Guinness rekorlar kitabına girdi.

Büyük bir komutan, Latin Amerika'nın Atatürk'ü olan Fidel Castro, halkı için dünyaya rest çeken bir Comandante (komutan). 50 yıl Amerikan ambargosunu yaşayan ama yine de halkını ezdirmeyen ve dünyada iz bırakan lider.

Teslim olmayan lider, halkını ezmiyen başkan, emperyalizmin korkulu rüyası, son büyük devrimci, Küba'nın kurtarıcısı unutulmayacaksın, yürekler de yaktığın ateş sönmeyecek, güzel insanlar güzel atlara binip gittiler, toprağın bol olsun, ışıklar içinde uyu...

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta