Kalemde, kağıtta sende...


Sistemi değiştirmek istiyorsan önce sisteme sahip olman gerekir, sisteme sahip olmak içinde sisteme uyman gerekir. Sistemi protesto etmek fayda sağlamaz sınavlara çalışmaya devam. Kaleyi içerden fethetmek için önce içeri girmen gerekir. İlk önce öğretmenleri yetiştirmeli sonra topyekün sistemi değiştirmeliyiz. Şu andaki okullar çocukların tekdüze olmasını sağlıyor ve var olan yeteneklerinde kaybolmasına yarıyor.
Garip olan herkes her şeyin farkında ama bir aptallık var ki aldı başını gidiyor. Bir şeyler yapılmadıkça böyle yerimizde sayar dururuz. Evrende fiziksel anlamda israf göremeyiz ama psikolojik anlamda görüyoruz fikir ziyanı olarak adlandırılan.

Ezberci eğitim denilen şey aslında bir eğitim süreci değil bir robotlaştırma süreci, insanların kendi fikri olmaması düşünemeyip sadece itaat eden köleler olması için zihne yapılan karartma süreci. Ortak özellikleri akıl yok, fikir yok sadece beden var ve onun üzerinden var olmaya çalışma çabası. Aldığınız nota bile itiraz edemiyorsunuz. Hocam sınav kağıdına bakabilir miyim? Fazla not vermişsem notunu kırarım. Olay ve olguyu kendi çevre şartları ve zamanı ile dönemin doğruları içinde ele almak ve arada üç beş türlü düşünmek gerekir, gerçeği bir düşünce aydınlatmaz, çoklu pencereler açmak gerekir.

Devlet yönetenlerin eğitimdeki rolü çok önemli. Toplumdaki bireyler kendisini ve çocuğunu bilgisi kadar bilinçlendirebilir. Sadece bir anne eğitmiyor bu ekip işidir. Devletin yönetimindeki güçlü bir eğitim politikası dünyada kabul gören ortak bir eğitim anlayışı ile olur. Anne, baba, büyük ebeveynlerin ve eğitim kurumlarının işbirliği ile olur. Şu an eğitim programları yok edilmiş, bu durumda ne alabilir ki çocuklar? Biz ne söylesek boş, sistem çökertildi. Asıl olan güçlü devletler sağlıklı bireyler yetiştirir, aileler de sağlıklı evlatları topluma kazandırır.

Ülkemize sahip çıkamadık yıllardır. İnsanlığımıza, askerimize, anayasaya, polisimize, dine, ahlaka, bayrağımıza, Atamıza, kadınlara ve çocuklara. Neyimiz kaldı geriye? Ama yılmak yok yola devam. Cumhuriyeti kurmak kolay olmadı, sahip çıkmakta kolay değil. Her devirde sorunlu insanlar vardı ve var olacaklar. Kötüyü örnek almak yok. Yılmadan sevgiyi, bilgiyi örnek alalım ki bize düşen görevi gelecek kuşaklara devredebilelim.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir