KARANLIKLARA IŞIK TUT!


Işığa kavuşmak için karanlığa meydan okumak gerekir. (Eflatun)

Yada yeni bir ışık yakmak gerekir. Işık içimizde her zaman mevcuttur, her varlık yolunu aydınlatacak ışığa sahiptir kullanabilirse. Kendi içimizdeki karanlığa çare bulabiliriz de ya milyonlar karanlıkta ve aydınlık istemiyorsa karanlıkta mutluysalar ama onların karanlığı çevreye de yansıyorsa.

Burada aklıma Peygamber Efendimizin lafı geldi. Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil onların zamanına göre büyütün, onlar sizin öğrencileriniz değil siz onların öğrencisi olun. İyi öğretmen nereye bakacağınızı gösterir, ne göreceğinizi size bırakır. Öğrencilerinin fikirlerinin harika olduğunu düşünen öğretmenler, işledikleri konunun harika olduğunu düşünen öğretmenlerden daha iyidir. Gerçek eğitim sistemi öğrencinin önündeki engelleri ortadan kaldırandır. Taki öğrenci kendi hür iradesini ortaya koyana kadar. Öğretmenler insanın hayallerine bile şekil verir. Çocukların hayalini ve geleceğini kendi istediği ölçüde şekillendirerek belki de dahi olacak bir çocuğun kaderini değiştirebilir. Tek tip insan yetiştirmeye çalışmak, farklı düşünenlere kapalıyız. Öğretmen yolu gösterir, yolda yürüyecek olan sensin. İster zıplar, ister sürünür, ister koşarsın. Yol göstermek başka beyin yıkamak başka şey. Gerçekten öğretmen olan yol gösterendir.

Eskiden yaz tatillerinde öğrendiklerinizi zaman zaman tekrar edin, kitap okuyun, oyun, okuma, dinlenme ile aileye yardım ve gezilerle diğer güncel faaliyetlerinizi önceden programlayın diye eğitimciler öğrencilerine yönlendirme yapardı. Ama son yıllarda bu doğru yönlendirmeler kalktı ve çocuğu kuran kursuna gönderme yoğunlaştı. Evde günde beş vakit namaz, cami, cuma derken giyim kuşamdaki siyasi amaçlı değişimler, toplumumuzu, gençlerimizi değiştirmeye, bilimden, bilimsellikten, çağdaş düşünceden uzaklaştırmaya başladı. Siz bir şey verirsiniz, başkası başka bir şey verir ve çocuk günlük olarak hangi yoğunluğun içinde ise ona göre kültür birikimine sahip oluyor ve kişiliği de ona göre şekillenir.

Eğer bir ülkenin okullarında MANTIK ve FELSEFE dersleri okutulmuyorsa o ülkede ne bilim ne de sanat gelişir. Çünkü mantık ve felsefe sorgulamayı, araştırmayı öğretir, insan beyninin ufkunu açar. Biat kültürü ise sorgulamayı yasaklar, sadece inanacaksın der. Avrupayı Avrupa yapan, Ortaçağ karanlığından kurtaran, Kilisenin okullardan ve siyasetten uzaklaştırılmasıdır. Araştırmayı, bilimi kiliseden uzak durarak geliştirmişlerdir.

Herşey yeşil bir fidanken şekilleniyor. Çocuklarınıza ne  verseniz onu ekersiniz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir