ÖNYARGI..!


Kimse kimsenin insanlığını yargılayacak kadar insan değildir. Önyargılar pranga gibidir kırmak şarttır. Söz konusu cahil insanlar olunca önyargı da hazırında bekler. İnsanlar sadece önyargılardan ibaret oluyorlar bazen ama bilmiyorlar ki, kalp sızısı, neşe, sevinç, hüzün, azim vs. bir insanın hayatı.

Benim hayatımı gör çaresizliğe nasıl sabır denilirmiş o zaman anlarsın. Benim sustuğum gibi sus o zaman beni yargılamaktan vazgeçip beni anlayabilirsin. Beni yargılamak istiyorsan ilk önce hissettiklerimi hisset, yaşa ve gör kısaca. Kim bilebilir kimin neler yaşadığını ancak insanın kendisi bilir neler neler yaşadığını. İnsanoğlu bu kendi açığını görmez ama başkalarının açığını aramaktan da geri duramaz.

İnsan bazen anlamaya çalışmadan önce yargılama yoluna başvuruyor, seçtiği en kolay yollardan birisi bu çünkü, daha çok işine geliyor. Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce daima kendi çarığının içine bakacaksın. Önyargı insanların hayatlarının önüne çektiği kocaman, yıkımı oldukça güç bir set. Yargılama yapan kişiler hep önlerindeki engellere takılırlar. Bu setleri yine kendilerinin yıkacağını bilseler karşısındakini de anlayacaklardır.

Önyargısız sorgulamalı hayatı, kimin hangi şartlar da yaşadığını bilmediğimiz. ÖNCESİNE VE SONRASINA HAKİM OLMADIĞIMIZ İNSANI YARGILAMAK AHMAKLARIN İŞİDİR. Bir insanı yargılamadan önce, şans verip kendisini ifade etmesine izin ver veya ona hesap sorarken kendi yaptıklarını da düşün. Kimse bir başkası gibi düşünemez, onun yerinde olamaz, o yüzden bir insanı anlamanın yolu onun şartlarını kavramaya çalışmaktır.

Önyargısız hayat daha başarılı bir hayat demek. Örneğin; bisikletimize önce iki destek tekeri taktırır aileler alışalım, yaralanmayalım diye. Bu ufak destek tekerlekleri çıkartıldıktan sonra iki tekerlekli bisiklete alışma sürecinde koltuktan tutarlar ve koltuğumuzu bıraktıklarında genelde de biz düşeriz veya düşmeyiz. Düşeceğimizi düşünürüz ve düşeriz ama bir elin bizi desteklediğini düşündüğümüz zaman gayet güzel de süreriz bisikleti.

İnsanları yargılamadan kendine nasıl davranılmasını istiyorsan öyle davran. Bir insanın kalbi güzel olduktan sonra kim ne derse desin o kalbe inanın. Yargılanmak istemiyorsanız önce siz yargılamaktan vazgeçin. Koşullarını bilmediğiniz insanların o koşullar altında aldıkları kararları yargılamak kimseye düşmez. Özeleştiri yapıp sonra başkalarının kusurlarını söyleyelim. Her şey uzaktan kolay, zor olan insan olabilmek ve öyle de kalabilmek.

HÜLYA ÇAKICI  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir