Zeki insanların özellikleri

Bazı insanlar var ki çok sayıda arkadaş onları mutlu etmiyor. Peki kim yada kimlerden söz ediyoruz? Belki kendinizden de izler.
Zeki kişiler dünyayı bizim algıladığımızdan farklı algılarlar. Sosyal ilişkiler içinde farklı davranışlar gösterirler. Yani Algıları farklıdır.
London School of Economics ve Singapore Management University tarafından yapılan bir araştırma, zeki insanların mutlu olmak için daha az arkadaşa ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu. Yani çok arkadaşa ihtiyaç duymazlar.
İnsanlar için hayatı yaşanılır kılan ne?
Sonuçları psikoloji dergisi British Journal of Psychology de yayımlanan araştırma iki önemli bulguyu ortaya koydu. Nüfus yoğunluğu az olan yerlerde yaşayan insanlar, kalabalık yerlerde yaşayanlara oranla daha mutlu. Diğer sonuç, sosyal ilişkiler arttıkça insanlar kendilerini daha mutlu hissediyor. Ama önemli bir durum var: Özellikle akıllı insanlarda bu ilişki geçerli değil, hatta tersine işliyor. Yani çok kalabalık mutsuz ediyor. Kalabalıkların insanların kendilerini mutlu hissetmesinde zekilerin aksine, IQ'su düşük olanlarda etkisi daha büyük. Sosyal ilişkiler arttıkça zeki insanların mutluluğu da azalıyor. Mutluluk araştırmacısı Carol Graham bunun nedenini şöyle açıklıyor:
* Zeki insanlar gerçekleştirmek istediklerini hedeflerine yoğunlaştıkları için toplumla daha az zaman geçiriyor. Sosyal etkileşim ise zeki kişilerin hedefine ulaşmasını engelliyor ve bu kişilerin kendilerini mutsuz hissetmelerine yol açıyor. Sosyal etkileşim engel.
*Beynimizin tasarladıkları ile günümüz şartları arasında bir uyumsuzluk var. Nüfus yoğunluğu açısından, bu şu anlama geliyor: Beynimiz geniş bir alanda az sayıda kişi ile yaşamaya tasarlanmış. Beyin geniş alan seviyor.
* Ancak günümüzde çok sayıda kişi dar alanlarda kalabalıklar içerisinde yaşıyor.Arkadaşlık ilişkileri açısından da durum benzerlik gösteriyor.
* İnsanoğlunun hayatı, gruplar içerisinde ve ömür boyu süren arkadaşlık ilişkileri üzerine kurulu. Yaşamın kalabalık ortamlara evrilmesi gibi arkadaşlık ilişkileri de sanayileşme, teknik ilerleme ve dijitalleşmeyle birlikte değişti. Arkadaşlık ilişkileri nasıl? Başa çıkma yetisi.
* Zeki insanların da arkadaşları, aile üyeleri, iş ortakları vardır. Ama onlar herhangi olumsuz bir durumda başkalarına değil de kendilerine güvenmeyi tercih ederler. Yani sorunlarla tek başına mücadele etmeyi bilirler. Zeki insanların özellikleri.
* Sözcükleri ve olayları ayrıntılı inceler. Mantıklıdır ve gelişmeleri tahlil eder, tahminde bulunur. Mantık ön planda.
* Sosyal ortamlarda diğerlerinin vücut hareketlerini, göz kırpışlarını veya mimiklerini inceleyerek, o kişilerin o an neler düşündüğünü tahmin etmeye çalışırlar.
* Zeki insanlar katı görüşlü olmaktan her zaman kaçınırlar. Onlar yeniliklere açık olmanın ve farklı düşünebilmenin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Düşünce veya inanışları yanlış diye kendilerini yenilgiye uğramış gibi hissetmezler. Bunun yerine doğrusunu öğrenmeye çalışırlar. Empati kurar.
* Onlar yaptıkları hataya saplanıp kalmak yerine, onu nasıl düzeltebileceklerini düşünürler. Her zaman yarın odaklı düşünürler ve yarın odaklı olabilmek için bugün yapılması gerekenleri eksiksiz olarak yerine getirirler. Yarın odaklıdır.
* Yaşamlarında hiçbir şeyin şans eseri ya da tesadüfi olduğunu savunmazlar. Bir takım olasılıklar vardır ve bu olasılıkları şekillendirmek tamamen kişinin kendi elindedir. Farklı fikirlere karşı her zaman açık olurlar, ancak bir şeyin doğru olduğuna karar verdikleri zaman onları bu düşünceden caydırmaya kimsenin gücü yetmez. Kararlılık esastır.
* Gerçekçilik onların doğasından vardır. Hayata toz pembe gözlüklerden bakmaz, yaşamanın bazen ne kadar zor olduğunu bilirler.
* Büyük sözler vermezler. Çünkü eylemlerin kelimelerden çok daha üstün ve etkili olduğunu bilirler. Bu nedenle beklentiyi yükseltmek yerine, kısa süre sonra bunu gerçeğe dönüştürmeyi tercih ederler. Söz uçar...
* Şans faktörünü eleyip, başarı oranlarının yüksek olduğu işlere girer ve alacağı risk oranının minimum olmasına dikkat ederler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta