Siyaset ve zerafet iç içe!


Bir röportaj sırasında Demirel'e gazeteci sorar;
- İsmet İnönü ile aranızda bir sıkıntı mı var?
Demirel'in cevabı;
- O arkasına koskoca Kurtuluş Savaşını almış bir kahraman. Ben kimim ki onunla bir sıkıntım olabilsin?
Demirel'in ilk başbakanlık dönemi, Anıtkabir ziyaret ediliyor. Demirel protokol gereği önde yürüyor. Bu durumdan rahatsız. Adımlarını yavaşlatarak İsmet Paşa'nın yanına gelmesini bekliyor. Bunu fark eden Paşa hızlıca Demirel'e yanaşıyor ve,
- Yürü, yürü rahat ol, sen başbakansın. Protokol kimsenin değerini düşürmez, diyor.

Siyaset ve zerafet iç içe. Nezaket, tavır, üslup, devlet adamlığı, adam gibi adamlık bu olsa gerek. Mekanları cennet olsun. Umarım günümüz siyasi liderleride kolkola girebilsinler, zaman kenetlenme zamanı.

Merhum Sayın Necmettin Erbakan, Kocatepe Caminin avlusunda cenaze namazı için bulunurken hasta ve tekerlekli sandalye üzerinde olmasına rağmen, Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başbakan sıfatıyla geldiğinde saygısı gereği güçlükle ayağa kalkmıştı. Mekanı cennet olsun.

Devlet adamları böyle olur. Olması gerekli bir davranış devlet terbiyesi buna denilir. Eski siyasetçilerde saygı vardı. Örf, adet bilen nezih insanlardı. Bugünün siyasetçileride onlardan örnek almalılar. Resim de dikkat çeken bir şey daha, orada sadece iki lider var ama ordu halinde koruma yok. Demek o zamanlar korunulmayı gerektiren birşey yokmuş. Türkiye'de siyaset her geçen gün daha da yozlaşıyor. Ne görgü, ne de saygı var. Bir kısım politikacıların birbirlerine saygısı kalmadığı gibi, geçmişte bu ülkeye hizmet etmiş, bugün hayatta olmayan insanlara da dil uzatmaktan geri kalmıyorlar. Eleştiri yapıcı ve onarıcı olmalıdır. Fikirler eleştirilebilir ama karakteri eleştirmek doğru değildir.

Asil hiçbir zaman azmaz. Küçüğün büyüğe sayıgısı, büyüğünde küçüğe sevgisi vardı. Büyüklerimizin karşısında ayaklarımızı uzatıp oturamazdık. Şimdi sevgi, saygı genel anlamda kalmadı. Geçmiştekilerin edebi, adabı, terbiyesi, büyük küçük saygısı, görgü görenek, asaleti hiç bu kadar düşmemişti. Bunlar gerçek insanlık, incelik. Keşke bu kareleri hep görebilsek.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir