Beyinler Kiraya Verilmiş!


Hintli bir grup üniversite öğrencisi bir ağacın dibine dua etmek ve dilek dilemek için bir takım şeyler bırakırlar. Yoldan gelen geçenin tepkisini ölçmek için gizlenip kameraya alırlar. Gelen geçen kutsal bir şey var sanıp dua eder, para bırakır. Gençler hem şaşırır, hem de durum karşısında epeyce gülerler. Bizim durumda bundan farklı değil.

Ülkede bilimsel gelişmelere karşı duran, siyasileştiren, farklı görüştekilerin verimli işlerini hazmedemeyen, sığ düşünceler, inanç ve izlenimlerle yaşayan yığınlar var. Düşünen, sorgulayan, araştıran her zaman bilimsellikten yana duran bir nesil yerine, imam hatip kafasından ayrılmayan bir nesil istendiği için normal. Millet hep sürünsün, hep aşağılansın, huzur yüzü görmesin, işsizlikten, hırsızlıktan, yoksulluktan şikayetçi olmasın, güdülmeyi istesin ve sonuç kendi düşen ağlamaz. Bu coğrafya böyle. İran gibi bir örnek var. Beğenmiyorsan git dersiniz çünkü çok kolay bunu demek, düzelme yoluna gitmek zor. Çıkarcı gücün egemen olduğu toplumda adalet saklambaç oynar.

İslam kusursuzdur kusurlu olanlar Müslümanlar. Din kişiyle Allah arasındadır, Kuran'ı okuyup bilinçlenmek yerine, kişilik özgürlüklerini birilerine vermek yerine, kendi hak ve özgürlüklerine sahip çıkıp mutlu olmayı denemiyoruz. Bu özgürlüklerin kıymetini ancak kaybedince anlayacağız. Ülke laik hukuk kurallarına göre idare edilmeli ki uygar, bilimsel, kültürel, sanatsal bir ülke olup ilerleyebilelim. Cahilliğin sonu birilerine zincirle bağlanmaktır. Takdiri ilahiyi Yüce Allah'ın verdiği o güzel aklı kullanarak pek ala yönlendirebilirsin. Oku ve sonra da uygula. Fas'tan mülteci olarak gelen çoban kız Fransa'da eğitim bakanı oldu haberiniz var mı? Hakikaten nokta kadar menfaat için virgül kadar eğilmeye değdi mi çekilen acılara. Geleceği görüpte hala geçmişte yaşayanları hiç bir zaman anlayabilmiş değilim.

Herkesin beyni yıkanmış gibi, makineden farksızız. Buna dur diyebilecek güçteki insanlar bilir ki, herkes aynı yöne gidiyor diye illa o yol doğru olacak değil. Bazı insanların yokluğunda boşluk göze çarpar, bazıları düzenden rahatsız olmazken, bazıları o insanların arasından uzaklaşır kendi yolunda devam eder. Hayatın içinde sıradaki şeyleri beklerken bile iz bırakacaksın ki beklediğin, beklediklerin oradan bulacak seni, kestirmeden yolu uzatmadan bulacak. Önce gülerler, sonra dalga geçerler, sonra umursamazlar ve bir gün en çok umursanan insan sen olursun.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir