EŞŞEĞİN GÖLGESİ


Demosten (MÖ 322) eski Atina Kent Devletinde yaşamış ünlü bir Siyasetçi ve büyük bir Hatiptir.
Bir gün büyük bir Kalabalığa Ülkeyi İlgilendiren Önemli bir Mesele hakkında hitap etmeye çalışıyor, Ancak Halkın da Hiç İlgilenmediği Görülüyordu.
Demosten bunu görünce konuyu değiştirerek şöyle söyledi;
-  ''Bir Adam, evindeki eşyasını bir diğer Köye götürmesi için Eşek Kiraladı. Eşeğin Sahibi de birlikte gideceğini söyledi, Eşeğin İşi Bitince Hayvanı geri getirecekti. Öğle üzeri Yemek İçin Mola verildi. Güneş çok kızdırıyordu ve Eşeği Kiralayan, Hayvanın Gölgesine Uzanarak dinlenmek istiyordu.
Eşeğin Sahibi ise;
- ''Sen Sadece Eşeği Kiraladın, Gölgesini Değil. Eşeğin Gölgesinde Ben Dinleneceğim'' diyerek Eşeği Kiralayanı, Eşeğin Gölgesinden Kaldırmak İstedi. Eşeği Kiralayan;
- ''Ben Eşeği her şeyiyle kiraladım. O nedenle Gölgesinde Dinlenmek de benim hakkımdır'' diyerek karşı çıktı...

Demosten konuşmasının bu noktasında durdu ve Kürsüden Ayrılmak İçin Davrandı. Ancak Dinleyiciler, hep bir ağızdan; Kürsüden Ayrılmamasını ve Eşeğin Gölgesinde Kimin Dinlendiğini Söylemesini istediler..

Çağın Büyük Hatibi ve Halk Adamı Demosten o zaman bağırarak dedi ki;
- ''Siz ne Aptal insanlarsınız..! Sizi çok yakından ilgilendiren Hayati Bir Mesele Üzerindeki Konuşmayı dinlemek istemiyor, ama Eşeğin Gölgesiyle ilgileniyorsunuz.!''

Evet...! Şu Çok Acı Bir Gerçektir Ki;
Hayati ve İnsani Konuları, ya da Memleketi İlgilendiren Çok Önemli Konuşmaları Dinlemek İstemeyen, Ancak Gırgır ve Şamata ile, Yalan Dolan Dolu Sözlere Alkış Tutan, Aklını Birilerine Kiraya Vermiş Olan Eşekler (!), Bugün Olduğu Gibi, Dün De Vardı...!

Yalnız; Dört Ayaklı Eşekler Tarihe Gömülse De,
İki Ayaklı Eşekler Bu Günlere Baki Kaldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir