Para


Kabahatin büyüğü Lidyalılar ve Fenikeliler de. Parayı biri buldu diğeri ticaret yolu ile yaydı, menfaat denilen yan ürünü de beraberinde para getirdi. Sevgiyi, erdemi ve barışı böylece bozdular. Gerçi her konuda bir suçlu bulmak kolay insanoğlu bir türlü paylaşmayı öğrenemedi çünkü.

İnsanlar arasında kötülüklerin büyük çoğunluğu özel mülkiyetle başlamakta. Bütün bu savaşlar, haksızlıklar hep para yüzünden oluyor. Menfaatler yerine şahsi iyi niyetler tüm insanlığın başarısı olmalı. Doğru olduğunu bildiğimiz şeyler uygulamaya geçildiğinde işe yarar yoksa sözde kalır, bizlerde 'he' der geçeriz. Dünya malı dünyada kalır, geriye bırakılacak miras insanlık adına yapılan güzellikler yada açgözlü, yalancı, hırsız, zalim olarak hatırlanmaktır.

Dünyanın nüfusu yedi milyarı geçti. Beşinci sanayi devrimi başladı. Şehirleşme kölelerinin sayıları arttı. Günümüzde bir çoğumuz sistemin esir ettiği modern köleler olduk. Bir kişiyi yada toplumu köle yapmak istersen ona bir şekilde yardım et denir. Özgür doğuyoruz ama sonrasında zincire vurulmuş olarak yaşıyoruz. Kimimiz paranın kölesi, kimimiz mevkinin kölesi, kimimiz eşyanın kölesi olduk. Ne mutlu ki zincirlerini kırıp, köleliği terk edenlere ve özgürlüğünü hiçbir şeye değişmeyenlere.

Rasyonel bir insan her daim realist bir pencereden bakmalıdır dünyaya. Kendimizi kandırmak bize ancak zarar verir. Kolay hayat vurdum duymazlık sağlar. Türkiye kolay hayatta yaşamıyor ama vurdum duymazlık yaşıyor. Birbirinden tırtıklama ekonomisi, herkes hayatından memnun dürüstler hariç.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir