İnsanlar neden anlaşamaz?


Akışına bırak düşerken etrafı seyret, çakılana kadar kimsenin yaşayamayacağı bir heyecan yaşayacaksın. Ne iten umurunda olacak ne de tutmayan. Gülümse, ne iten mutlu kalsın ne de tutmayan. Hayat final bilgisine ulaşmak içindir. Son anladığın değer her zaman sahip çıkabileceğin değerdir. İnsanı insan yapan sevgi, saygı, dostluk ve en önemlisi onurlu yaşamaktır.

Kimse böcek olmayı istemez kişiliğini satana kadar. Dinleme yeteneğindeki noksanlık, sabit fikirlilik, fanatizm, sıfır empati, haklı çıkma telaşıyla tartışma zemininin unutulması. Kalıp yargılarımız ve bakış açımız karşılıklı beklentilerin netleştirilememesi, sorunu çözmeye çalışmak yerine kavgayı daha çok kızıştırmak. İnsanlar dinlemiyorlar birbirlerini, eleştiri kabul etmiyorlar. Kimseden bir şey beklemezsen sorun, sıkıntı olmaz ama insanız değer verdiğimiz kişilerden gelen beklenmedik hareketler bizleri üzüyor.

Farklı görüşlere, fikirlere, beyinlere ve bizim gibi olmayanlara tahammülümüz yok. Anlaşmaya niyetli değiliz, çünkü uzun zamandır kutuplaşmanın ve yabancılaşmanın kurbanıyız. Çok az kişiyle konuşabiliyorsun karşılıklı çünkü tahammülsüzüz. Düşüncesi ne olursa olsun insanları dinleyip anlamaya çalışmak bizi daha çok geliştirir, bunu kendimiz içinde yapmalı, dinlemeyi bilmeliyiz. Bizim toplumumuz dinlemektense konuşmaya odaklanıyor. Dinlerken beynimizi her yönden kullanmış oluruz çünkü. Aslında dinlerken kendimize iyilik yapmış, daha çok şey öğrenmiş oluruz.

Anlaşmazlıklar şüphe ile başlar, kaçamak cevaplarla gelişir, ufak yalanlar büyüyerek beslenir, sonunda da zedelenmiş güven kimin elinde kalmışsa onun elinde patlar. Düşündüğü, söylediği ve yaptığı başka insanların bazen bir cümle, bir işaret, küçük bir müdahale veya hiç müdahale etmemek, bazen bir tebessüm veya tebessümü esirgemek, bazen bir mimik. Değerli olan şeylerin başkaları tarafından rahatlıkla zedelenmesi, hiçe sayılması, bozuk karakterlerin yanında gelen yalan.

Dünyadaki insanların tamamına yakınının kendi beynini en mükemmel kabul etmesi, çatışma ortamı, ötekileşme var. İletişimsizlik anlaşmazlıkların en büyük nedeni, sonrası duruma göre değişiyor çekememezlik, sevgisizlik, ikiyüzlülük vs. Taraflar sabırla görüştükleri konu üzerinde devam ederlerse sonunda anlaşacaklardır, bu anlaşma olumlu yada olumsuz olabilir ama sonuçta anlaşırlar.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir