Her durumda cesur olmalı insan...


Cesaret korkunun olmaması değil, istenmeyen ve korkulan durumlara karşı sakin kalabilmektir. Cesaret, mutluluk ve pişmanlık vagonları çeken lokomotif gibidir. Her ikiside mutlak suretle yaşanır. Önemli olan treni raydan çıkarmadan son istasyona götürebilecek azim ve kararlılıkta olmaktır.

Hepimizin doğrusu, doğruya gidiş yolu, her doğruda anlayış yolu, her anlatılanda öğreniş yolu farklıdır, kendine özgü, kendine hastır. Gördüğümüz algıladığımız kadar yaşarız. Haklı olduğumuz durumlarda cesur olmak en onurlu duruşumuzdur. Önce kendine karşı sonrada hayata karşı cesur olmalı insan. Çünkü hayatımızda en büyük rolü sergileyen ve etki eden kararlarımız ve özgürlüğümüzdür.

Cesur olmalı insan. Kendisi olmak için, uykudan uyanmak için, zihinsel şartlanmalarından arınmak için, bağımlılıklardan özgürleşmek için, değişmek ve gelişmek için cesur olmalı.

Okumak bir başlangıçtır ama değişim için okuduklarını sindirmek, pratik hayatta uygulamak gerekir. Hayatın amacı eylemde değil farkındalıktadır. Özgüvensiz insan korkularının kölesi olur. Kimim, nereden geldim, ne arıyorum, ne olacağım, nereye gideceğim diye sürekli soruları varsa özgüven sıkıntısı da vardır. Gelen her zaman istediğimiz değil, bazende olduğumuz şeylerdir. Yüzleşmek, olanı görmek, sorgulamak için cesaret gerekir. En zorlu yolculuk, alınan en zor yoldur insanın kendi içine yaptığı yolculuk, aynı zamanda da en büyük keşfidir.

İster para, iş, arkadaşlık, dostluk, ister aile, eş, çocuk, ister idealler, umutlar, hayaller fark etmez, cesur davranıp dibe vurduğumuz zamanlar olabilir, ikinci kez deneyip birincide yaptığımız hataları ipucu olarak cebimize atabilirsek cesaret yine kazandıracaktır. En kötü ihtimal biz başaramasak bile bizden sonrakilere yol göstermiş oluruz. O yüzden her şartta ve durumda cesur davranmalı, bir çok olayın sınav olduğunu kavrayabilmelidir. Bunu da yaşadığımız hayatla ilişkilendirirsek örnek alınabilecek bir erdeme ulaşırız.

Pes etmediğimiz sürece hayallerimiz gerçek kadar canlıdır. Neyle karşılaşacağını bilemezsin o yüzden dene. Hayallerinden vazgeçmek yerine, hayallerini yıkanlardan vazgeç. Evrim kaçınılmaz, sebepler tartışılır ama sonuçlar değişmez.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir