İyi İnsan Kötü İnsan


Kötü düşünen, kötü davranan birinin iyi olmak gibi bir lüksü yoktur. İster ettiğini bulma, ister karma, ister başka bir şey densin durum budur. İyilik yapanın her iyiliği karşılık bulur mu? Hayır, o yüzden kendinizi korumayı bileceksiniz ki, kötülükte kötüler de her zaman var olacaktır.

İyi insan olmak kötü şeyler yaşamanıza engel olmaz. Koşullar neyse insan ona göre şekil alıyor. Kötü şeyler yaşadıktan sonra bile iyilik yapabilenlere iyi insan diyorlar. Zihniyeti temiz olanlar için ise bu fark yaratmıyor onlar hep aynı temiz insanlar çünkü.

Önce kendi içimizde iyilik ve kötülük olduğunu öğreniriz, sonra bunun herkeste var olduğunu. Ama iyi ve kötü olmanın bizim tercihimiz olduğunu hep unuturuz. Her insanda nefis ve vicdan olduğuna göre önemli olan bunu vicdanıyla kontrol edebilmektir. Düşünmek ayrı, eyleme geçmek ayrı yaradılış olarak iyi ve kötüye yatkınız, seçim yapar ve irade gösteririz.

Zihniyetlerimiz menfaatçi olduğu için iyilikte de karşılık bekliyoruz. İyi yada kötü olmak tek başına bir ödülü yada cezayı gerektirmez. Başkalarından onay ve ödül beklemeden davranırsak hareketlerimizde daha samimi oluruz.

İyilik karşılık beklemeden yapılan bir eylemdir esası budur. Cennet vaadi ve cehennem korkusuna iyilik yapıyor bir çok insan. Kötülük yapıp şeytana uydum diyenler çoğaldı. Sadece iyilik yapmak için yapan insanlarda asıl başarı.

Fazla yapılan iyilik de, iyilik yapılanı yüceltir, toplumda çoğu insan ahlaktan yoksun olduğundan dolayı, er veya geç üzülen ve yalnız kalan yine siz oluyorsunuz.

Aslında kimse tam olarak iyi değildir mutlaka bir şey yapmıştır birine zarar vermiş, kalp kırmıştır bilemeyiz. O yüzden tamamen iyi ve tamamen kötü diye bir şey yoktur. Önemli olan bir şeyleri birileri için değil, içinden geldiği ve istediğin için yapmaktır.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta