İnsan İlişkilerindeki Yozlaşma


İnsanlar kültürel emperyalizmin etkisi altında yaşadıkça önüne zor geçeriz fikrimce yozlaşmanın. Çünkü insanı insan yapan değerlerler değişmeye başladı. Önceleri kişilik, ahlak, daha sonraları para insanı yüceltirmiş gibi bir durum oluştu günümüzde. Körelmiş duygular, samimiyetsiz arkadaşlıklar, güvensizlik insan ilişkilerini sekteye uğrattı, sonuçları yozlaşma, uzaklaşma, yalnız kalma, içine dönme şeklinde ortaya çıktı. İnsan değerlerinin yozlaştırıldığı bir toplum da hep bana denilirse önce ben denilir, egoist olunursa yozlaşma da olur ve ben diyen bir nesil yetişir.

Yozlaşmanın nedenlerinden birisi değer kaybı. Hiçbir şeye değer vermeyince ilkeli davranmak gereği de duymazsınız. Bunun eğitimli olup olmamakla da bir ilgisi yoktur. Üniversite mezunu bir çok yoz insanımız var. Zamanımızda ya yozlaşıp düzene ayak uydurmak yada yalnızlaşmak gerekiyor.

Diğer nedende paradan ve teknolojiden kaynaklanıyor. Para eşittir güç yanılsaması ile insanlar paraları olduğu zaman her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Teknoloji ise insanın bir başka insana muhtaçlık durumunu azaltıyor böylece de ilişkiler zedelenip bağlar kopuyor. Teknolojiyi bilinçsiz kullanan bir milletiz. Dolayısıyla iletişim yok, güven yok, vicdan yok, samimiyet yok. En kötüsü değerlerini kaybettiğinin farkında bile olamayan insanların çokluğu. Akıllı telefondan çok akıllı insan gerekiyor.

İnsanlar artık yorulmadan, çabalamadan, kolay yollardan hayatını kazanmayı düşünüyor. Maddiyat vazgeçilmez bir gerçek. Kendimizi o kadar çok kaptırmış durumdayız ki, gerçekten bir ruha sahip olup olmadığımız bile tartışılır. Öğrenmek gibi bir gayret yok, bu konuda güvensizlik çok. Böyle insanlarla iletişim kurmak gittikçe zorlaşıyor, konuşabileceğimiz cümle sayısı kısıtlı kalıyor. Beyni felç eden telefonlar elimizden düşer yerini kitaplar alırsa belki o zaman birbirimizle aramızda kurabileceğimiz köprülerin üzerinde yol almaya başlayabiliriz.

Yozlaşma gerileme, geç kalmadır. İlişkilerin çıkara dayalı olması, neredeyse kapitalist sistemin ele geçirdiği insanların birbirini sömürdüğü bir düzende seyrediyor. Her şey çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. İnsanlar arası ilişkilerin çıkara dayanmaması ve adaletli olarak her alanda adil olmalısı gerekiyor.

Batı kültürüne özenmek, yardımlaşmanın yerini çıkarcılığın ve duyarsızlığın alması, anadilin yabancı kelimelerle yozlaşması, dini bayramların özünden uzaklaşıp tatile dönüşmesi, işyeri isimlerinin yabancı kelimelerden seçilmesi her türlü toplumsal yozlaşma çeşidinin insan ilişkilerine de olumsuz etkisi oluyor. İnsanların sık eşya, partner yada tutum değiştirmesi de bir yozlaşmadır. Bunlar bir süreç içinde gerçekleşir, kültürel öğe oluşur, yayılması, kültürel şok hepsinin bir evresi vardır. İnsan ilişkileri toplumu ilgilendirir, insan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Gün içinde bir çok insanla ortak noktada buluşulur lokanta, yol, işyeri, alışveriş, ulaşım vs. gibi. Bazen hayatı akışa bırakmak gerekiyor.

HÜLYA ÇAKICI

http://hthayat.haberturk.com/blog/haber/1056825-insan-iliskilerindeki-yozlasma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir