Kütüphanelerin Niçin Gözyaşı Dolu?


“America why are your libraries full of tears?” yani Amerika niçin kütüphanelerin gözyaşı dolu? (Ginsberg)

Japonya'ya atom bombalarının atılmasının en önemli nedeni ABD'nin Japon adaları işgali sırasında verdiği ağır insan kayıplarını önlemek istemesidir. Okinawa seferberliği bunun bir örneğidir. Bombalar sayesinde Japonya, Tokyo başta olmak üzere önemli şehirlerin hedef alınmaması için kayıtsız şartsız teslim olmuştur.

Coğrafi olarak bombanın atıldığı yer olan Nagazaki ve Hiroshima’yı çevreleyen dağları dikkate alarak patlama sonrası insan kaybı maksimum olacak şekilde inceden inceye hesaplanmıştır. Enola Gay isimli uçak bombayı sadece bir km ileriye atsa aradaki tepeler yüzünden blastin gücü azalım göstererek kayıpların üçte bir azalacağını hesaplıyorlar ve bilinçli olarak ölçüp, biçip karar veriyorlar.

İlk bomba sabah çocuklarını okula hazırlayan annelerin evde olduğu saatte atılıyor. Adada o saatte hiç asker yok resmen sivil katliamı yapılıyor. Aynı şey ikinci dünya savaşında Almanya'da yaşanıyor. Alman ordusu teslim oluyor, altıncı ordu Stalin'e teslim oluyor artık şehirlerde askerler yoktur ama kurtarıcı () olarak gelen Amerika bütün şehirleri günlerce bombalar asker olmadığını bildiği halde.

ABD savaşı kazanmak değil karşı tarafı esir almak istiyordu. Aynı politikayı Almanlara karşı da güttüler. Teslim değil kayıtsız şartsız teslim isteniyordu. Arada büyük fark var. Teslim olmayı kabul edebilirsiniz ama karşı taraf ne isterse istesin yapacağım demek ayrı bir olaydır. Karşı tarafın direncinin uzamasının nedenlerinden biri budur. Bunu yapmak için yüz binlerce masum insanı öldürmekse bir insanlık suçudur.

Birinci dünya savaşı sonrasındaki Versay Anlaşmasına göre Almanya'nın silahlanması yasaktı. 1930'larda nasıl tekrar silahlandı, kimler buna göz yumup destekleyerek finanse etti? İngiltere ve ABD. Sonradan bu iki devletin Almanya'ya savaş açmış olması bir şeyi değiştirmez. Öncelikle Almanların Sovyetleri yenmesini beklediler daha sonrada Hitler'in işini bitirecek böylece hem Sovyetlerden, hem de Hitler'den kurtulmuş olacaklar ve dünyayı iki güç olarak yöneteceklerdi. Sovyetler yenilmedi hesaplar bozuldu ve bu iki güç savaşa aktif olarak dahil oldu. Amaç Hitler'e karşı savaş değildi, amaç Sovyetlerin Avrupayı tek başına ele geçirmesini engellemek ve paylaşımda yer almaktı. Churchill bir Hitler hayranıydı bunu kendisi henüz İngiltere başbakanı değilken bizzat söylemiştir. Ülke içinde komünistlere karşı, ülke dışında Sovyetlere karşı düşman bir Hitler'i seviyorlardı. Dolayısıyla toplama kamplarından da sorumludur bu iki ülke.

İnsanlık tarihinde ibret olsun diye yenenler yenilenlere bedel ödetir. Tüm savaşlarda ne yazık ki bu böyledir. Kazananların uygar toplum olması bu kuralı değiştirmiyor. Amerika'nın Vietnam’da, Irak’ta, Afganistan’da yaptıklarını gördük. Bunların tekrar etmemesi için ne yapılabilir diye düşünmek gerekir. Yoksa yakında Kuzey Kore nükleer bombalarla dümdüz edilip milyonlarca insan ölecek sonrasında ise Amerika'ya bomba atacaklardı diye bu durumu haklı göstermeye çalışacağız.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir