İnsan ne için yaşar?


İnsan dünyaya geldiği için istese de, istemese de yaşamla ölüm arasındaki zamanı tamamlamak zorundadır. Yaşamışken de mutlu olmak için yaşamaya çalışır, sonrasında ne için yaşadığını unutup para için yaşar.

Bir insanın en büyük amacı kendini bilmektir. Herkesin bu amacın peşinde olduğunu sanmıyorum ama herkesin her şey için yaşayabileceğini biliyorum. İnsanların bir çoğu öncelikle kendi idealleri, hayalleri için yaşar. İyi bir iş, iyi bir kariyer ve iyi bir kazanç, iyi bir statü ve iyi bir eş. Hep iyi şeylere sahip olmak dürtüsüyle yaşar insanoğlu.

Bir çok insanda yaşamak zorunda olduğu için yaşar, ölümden korktuğu için yaşar, amacı olduğu için yaşar, savaşmak için yaşar, devrim için yaşar, tarih yazmak için yaşar, sevmek için yaşar, aramak ve bulmak için yaşar, hayalleri için yaşar, hep güzel olacağına inandığı şeyler için yaşar. Ama bazısı onlara ya zorlu yollardan geçerek kavuşur yada kavuşamaz.

Bazı insanlarda kötülere iyiliğin var olduğunu göstermek için yaşar, doğrunun ne kadar önemli olduğunu, yalanın kötü olduğunu öğretmek için yaşar, sevmenin sevilmekten daha büyük olduğunu öğrenmek için yaşar.

İnsan yaşamak süresi dahilinde en çok ne ise ona yoldaşlık eden unsurda ve muhtemelen o unsur için yaşamaktadır. Ve bazende sadece ölemediği için yaşar ki nefes almanın yaşamak olmadığını bilemeden. Varoluşun bir sebebi var ama o sebebi anlayamadan yaşamak amaçsız eziyetten, mutsuzluktan başka bir şeyde olamaz.

İnsan ne için yaşar sorusunun cevabı bir yerden sonra subjektif tanımlara gebedir. Temel olarak ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk üç basamağı olan biyolojik ihtiyaçlar için yaşar. Diğer basamaklar kişinin dini inancı, hayata bakış açısı, karakteri vs. gibi faktörlerle şekillenir. Ve insan hep başkaları için yaşar. Ama öncelikle insan insan olarak kalmak için yaşamalı.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta