İyi Ki Çok Param Olsaydı!


Bir çok ve birbirinden farklı sektörler toplu sözleşme konusunda anlaşmazlık nedeniyle greve gitti, bu grevler hızla milli güvenliği tehdit ettiği açıklaması ile ertelendi. İnsanlar maaşına zam istiyor çünkü geçim sıkıntısı yaşıyor. Grev erteleniyor az maaş alan çalışan alışveriş yaptığı marketi terk edip daha ucuzuna yöneliyor. Sonra mahalle marketi neden iflas ediyor diye konu başlığı açılıyor.

Girdi, işlem ve çıktı döngüsü her açıdan ve her anlamda planlanmalı açık, boş, askıda hiçbir yer kalmamalı. Girdi ve çıktılar şirketlerin kar maksimizasyon hesabına göre ayarlanır. Bu döngüde eğitimden üretime kadar olan her şey olmalıdır.

İnsanların ihtiyacı olmayan şeylere bile ihtiyaç duyma konusunda profesyonelleşmesi kapitalizmin klasik taktiğidir. Gereksiz üretim ise dünya kaynaklarını sömürmektir. O çok beğenip gıpta ettiğimiz ülkeler bunu yapıyor ve teknoloji kirliliği ile insanları doğadan iyice uzaklaştırıp düşünemeyen toplumlara çeviriyorlar.

Çin gerçeği varken ortada bir çok şeyi üretmekte mümkün değil. Düşünün Iphone bile Çinde üretiliyor. Önemli olan patent ama patentli ürün içinde özgür düşünce gerekiyor. Üretim çokluğu ve dengeleri bozmaktan dolayı Çinliler ekonomide küçülmeye gitmeye çalışıyor. Ama hiç kimse arz talep, pazar olmadan üretim yapmaz ve üretemeyen, ürettiğini ihraç edemeyen ülkelerde her zaman pazar olmaya mahkumdurlar.

İşveren yetişmiş eleman ihtiyacını biraz fazla maaş ödeyerek sağlayabilir. Devlet vergi indirimi, teşvik, iş kur desteği yapıyor ama yetersiz geliyor. Özel sektör devlete güvenmiyor, az yardım yaptığı için değil yanlış politikaları için güvenmiyor ve bundan dolayı taşın altına elini koymuyor. Devlet işletme sahiplerine yapılan yardımı çalışanların yani bordroluların vergi gelirleri ile yapıyor. İhracat yapan bir şirket kurulmuş olsa hangi komşuya ne mal satacak? Komşumu kaldı? Zarar et, çalışanın vergisinden kes, patronlara destek ver döngüsündeyiz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta