Ülkedeki Ekonomik Büyüme Tüketim Kaynaklı


Bütün hatalar düşünme organımızı kullanmamaktan kaynaklanıyor. Beynin çalışabilmesi için enerji gerekir, enerji de fiziğin konusudur, düşünce de beyinde oluşur.

Ülkedeki büyüme tüketimden kaynaklı yüksek görünüyor yoksa hane halkı gelirinde her hangi bir artış yok. Halkın borçlanma oranı yükseliyor, geçim sıkıntısı hayatı zorlaştırıyor, büyüdükçe her şeyin fiyatı artıyor. Batı kıskanıyor, ABD şaşkın, İsrail biat ediyor, Çin ortaklaşa dükkan açalım diyor.

Vergiler tavana vurmuş, benzin almış başını gidiyor millet ekonomi çok iyi diye coşuyor. Ekonomisi iyi olan ülkede vergiler artmaz, halkın refahı artar. Dolar dört lira sınırına dayanmış Türk lirası değer kaybetmiş. Ekonomisi iyi olan ülke dış ticaret açığı vermez yada var olan açığı büyütmez. İthal olmayan tek şey kalmadı, ne üretiyoruz ne de satabiliyoruz.

Para icat oldu insanlar da kölesi. Sistem efendi, köle düzeninde yürüyor ve bu sayede kimse kafasını kaldırıp benim gerçeğim bu değil bilincini geliştiremiyor, çünkü yaşamak için çalışıp para kazanmak gerekiyor. Aslında dünyada var olan imkanlar herkese bol bol yeter ama sermaye düzeni buna izin vermemek üzere şartlarını oturtmuş.

Para, güç, ego bunlar psikolojik ve sosyolojik etkenlerdir. Sınırları kontrol edilmezse insan doğasında olan üstünlük kurma, güçlü olma, daha çok para kazanma isteğiyle her şeye hakim ve sahip olma isteği kontrol edilemeyince uyuşturucu etkisi yapar. Ülkelerde de, ailelerde de böyledir bu durum, kendinden başka düşünen güce ve akla tahammül edilmez, insanları birbirine kırdırarak kolay yoldan rahat edip, getiri elde etmek isteyenlerin işine gelerek güçlü, paralı kişinin oyuncağı olurlar, bu gözünü hırs bürümüş insanlar milletin içinde varsa milleti, ailede varsa aileyi birbirine kırdırırlar. Güçlü, onurlu insan ve toplumlar bu oyuna gelmezler, kısa vadede bu insanların oyuncağı olmak iyi yaşatır ama sonu kötü biter anlayabilene tarihten alınabilecek dersler çoktur. Ruhunu paraya ve güce satmış insanların peşinden gitmenin sonu yoktur.

Uzun süredir ekonomi durgun insanlar para sürmüyorlar piyasaya, alım, satım, yatırımdan kaçıyorlar. Ekonomimizde iyi bir gidiş olmasa da sabitlenmesi bile canlandırmaya yeter. Türkiye'nin eksiği ARGE'li yazılımsal yatırım kabiliyetinin zayıf olmasıdır. Ve bu büyüme biraz daha sürecektir.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir