Şeker Fabrikaları Neden Önemli?


Her gün ayrı bir gündem, her gün ayrı bir kahramanlık ülkede yıllardır hiç mi değişmez bu zihniyet.

Devlet ticarethane değildir. Özellikle zorunlu gıda üretimi, haberleşme, enerji vs. gibi alanlarda halk için hizmet verir. Devleti oluşturan ise millettir.

Piyasa alak bulak, kimin kime gücü yeterse durumlarındayız, haksızlıklar almış başını gidiyor. Konuşmaya bile korktuğumuz günümüzde her şeyi olduğu gibi kırmadan, dökmeden söyleyen, sorgulayan, uygulayan insanlarımız olmalı.

Tarım bir ülkenin en önemli temel taşıdır. Şeker Fabrikalarının ne derece önemli olduğunu, AB ülkeleri ile diğer gelişmiş ülkelerin kendi şeker fabrikaları üzerindeki hasasiyetlerinden de anlayabiliriz. Söz konusu fabrikaların özelleştirme sonrasındaki kontrol ve denetiminden millet olarak endişe duyuyoruz.

Endişemiz geçmişte diğer özelleştirilen kurumlar gibi olma ihtimali yüzündendir. Ülke insanı olarak endişelerimizin giderilebilmesi için; İhalelerin şeffaf olması, yabancılara satilmaması, satın alanların yabancılara devretmemesi, beş yıl gibi bir zaman öngörüsünden vazgeçilmesi, fabrikaların şeker üretimi dişinda farklı bir amaçla kullanılmaması, yıllık üretim kotalarının belirlenmesi, sadece yerli üreticiden pancar alınması, şeker satışının kota koyularak öncelikle iç piyasada satılması, kapatılma ihtimalleri olduğunda tekrar devletin el koyacağının şart olarak belirtilmesi gerekir. Özelleştirmek yerine mevcut sorunlarının giderilerek daha işlevsel hale getirilmelerinin daha uygun olacağını düşünüyorum.

Devletçilik, ekonomik adalet inşa eder, toplumun ihtiyacı olan ama özel sektörün giremediği yada maddi olarak gücü yetmediği sektörlere öncülük eder. Ayrıca özel sektörün milli kanadına da öncülük eder. Örneğin, bankalar özelleştirilemez, haberleşme teşkilatı, demir yolları, hava meydanları, savunma ve silah sanayi ve bunların hammadde ağı olan ağır sanayi özelleştirilemez. Toplum sağlığını ilgilendiren gıda ve ilaç firmaları özelleştirilemez. Özelleştirilecekse ve yabancı sermaye girecekse bunun payı yüzde onu geçemez. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Yabancı sermayeye karşı değiliz fakat bizim yaralarımıza ve kurallarımıza saygı duymak şartıyla.'

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir