Devlet mi millet için, millet mi devlet içindir?


Devlet millet, millet devlet için yani her ikiside birbiri için vardır, birbirlerinden bağımsız değillerdir. Devleti ayakta tutan milletidir yine bir milletin yok olmaması, parçalanmaması, dağılmaması, düzeninin olması ve bu düzenin devam edebilmesi için devlet gereklidir. Devlet milletinin huzur ve güvenliği için vardır, millet de bunu sağlaması için devlet kurmuştur.

Toplum olmadan devlet olmaz. Toplum varsa devlet topluma hizmet etmek için vardır. İdareciler yönetecek insan aramaz bilinçli toplumlarda toplum kendini idare edecek kişiyi kendi arar ve seçer. Devlet olmadan da insan varlığını sürdürebilir ama insan olmadan devlet var olamaz.

Devlet bina millet kolondur, devleti millet kurar millet yıkar, milletsiz devlet olmaz devletsiz de millet olmaz, bu ikisi bir bütündür devlet sadece bir terimdir asıl olan milletin devlet anlayışı içinde olmasıdır. Devletin yönetim şekli ise milleti için olmadır. Devlet her şeyden üstün değildir, üstün olması gereken noktalarda da yine milletin menfaati için olmalıdır.

Devletin ilk oluşumu halk içindi. Bazı coğrafyalarda Orta doğu, Anadolu gibi devlet kavramı kutsallaştırılıp, semavi dinlerininde yaygınlaşmasıyla halkın etkisi azalmaya başladı. Bazı kavramlara gereksiz anlamlar yüklendi. Bunun farkına varan bazı devletler Orta çağ Avrupası seküler düşünceye önem verdi. Sekülirizm düşüncesi sayesinde Avrupa küllerinden tekrar doğdu. Reformlar ve yenilikler art arda geldi, günümüzde de en gelişmiş coğrafya olarak hala yerini koruyor.

Toplum sözleşmecilerine göre insan ne zaman cezalandırma yetkisini kendisi kullanmaya başladı düzen bozuldu. Suçluları cezalandıracak bir kurumun yokluğu insanları rahatsız ediyordu ve insanlar bir toplum sözleşmesi imzalayarak cezalandırma yetkilerini devlete bırakıp, hayat, hürriyet, mülkiyet yetkilerini kendilerine sakladılar ve böylece de devlet denen kurum oluştu. Yani devlet milletin ihtiyacı sonucu eşitliği sağlaması için oluşturuldu.

Ama geçmişten günümüze, hiçbir devlet halk için var olmamıştır. Bütün söylemler bir aldatmadır. Birey olmadığı için güçlü bir toplum, güçlü bir toplum olmadığı içinde devletler vardır. Dünyanın her yerinde bu sürü psikolojisi devam etmektedir. Devlet sadece Kapitalist sistem için millet her türlü sömürge ve sosyal köle sistemine entegre edilmek için. İnsan kurduğu her sistemin esiri olduğu gibi devletin de esiri oldu. Çünkü insan bencildi, ben'i biz'in önüne geçirdi.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta