Kişisel Ve Toplumsal Ego


Ego bir nevi canlıların hayatta kalma refleksidir. Dolayısıyla bilinçaltında fark edilmeden yapılan sonuçları bile vardır. Onun için zaten empati ve saygı derdindeyiz. İnsanı egodan erdem kurtarır bunu empati ve saygı yoluyla başararak kültürü, coğrafi durumları oluşturabilir, bunlar da irade dışında şekil alan şartlardır. Empati ve saygı toplumu oluşturan egoların barışını sağlayan kural ve adaletin birlikte yaşayarak şartları uygun hale getirmesidir.

İnsanlık olarak her birimiz toplum organizmasının devamıyla hayatımızın çoğunu geçiriyoruz. Dolayısıyla her şey eskilerin bir veya sıfırlarının diziliminin değişmesidir.

Bu yüzden felsefi önermeler toplum yada insan üzerinde direkt etkisi olmadan anlamlandırma çabası içinde araç olmaktan öteye gitmiyor, nedeni ise hayata etkisi olmayan bilginin gereksiz, fazlalık olarak kendini yok etmesinden ileri geliyor. Ego ister kişisel olsun, ister toplumsal yönlendirme ile yapılan hatalara kulp aramamak gerekiyor.

Olayları önce kişisel, sonra toplumsal faydalılık açısından düşünüp ona göre reaksiyon verirsek toplumda sorunlar azalıp ilerleme, değişim, gelişim artar. Gelişen, değişen toplum organizmasının bireyleri ise saçmalıklara ihtiyaç duymaz.

İnanmak öncelikle yaşamın tesadüf olmadığını anlayıp, doğaya saygılı olarak insanlığın temeli olan merhamet ve vicdan duygularını geliştirir, bu da hayatını disipline ederek kendimizi bir çok gereksiz şeyden soyutlayıp huzur bulmamızı sağlar.

İçinde yaşadığımız dünya evrende bir nokta kadar. O noktanın içinde yaşayan varlıklarız, kendimizi dünyanın merkezine koyuyoruz, oysa bir hiçiz. İşte kendi değersizlik duygusunu kapatmak için kibirleniyor insan.

Ego olarak benliğin bencil iradesi bütünlükten kendini soyutlaması ile bölünmüş olduğu yanılgıya düştüğü bu sürecin tüm etkilerini tecrübe etmekte olan insandır. Bütünlüğü yakalayan insan içinde evrenle tanrıyla bütünleşmiştir. Sadece farklı vasıflar altında kendini ifade eden kavramlar bütünüdür. Bu noktada mutlak sevgidir, arada ikilik aşık ile maşuk kalmamıştır, bu sen sende olduğun müddetçe vardır oysa insan içinde bütünüyle kainattır. İçindeki benlik öğretmeninin anlatmaya çalıştığı ile insanın algıladığı farklı benlik çatışmasından doğar cennet ile cehennemde.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir