Özlük Dosyası Olmayan Her İşçi İçin 1.560 Lira Para Cezası Var...




Özlük Dosyası Olmayan Her İşçi İçin 1.560 Lira Para Cezası Var...
İşçi özlük dosyası hakkındaki düzenlemeler 4857 sayılı iş kanununun  75. ve 104 .maddeleriyle çalışma hayatımıza girmiştir.İşverenler tarafından işçi özlük dosyasında bulunması gereken belge ve formları doldurup ve saklanması zorunludur.
4857 SAYILI KANUNA GÖRE İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASI.
Madde 75 – İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.
İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür.
İşverenler 4857 sayılı iş kanununa aykırı davranması halinde cezai yaptırım için yine 4857 sayılı iş kanununun 104 maddesinde belirtilen para cezaları uygulanmaktadır.
İŞİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERE AYKIRILIK BAŞLIKLI 104 MADDESİNE GÖRE;
Madde 104 – 4857 sayılı iş Kanunun …… , 75 inci maddesindeki işçi özlük dosyalarını düzenlemeyen,  işveren veya işveren vekiline 2016 yılı için her işçi için 1.560. Türk Lirası idari para cezası verilir.
İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGELER NELERDİR ?
1- İşçi kimlik bilgileri, Nüfus Cüzdanı Sureti,
2- İşçi kimlik bilgileri, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
3- İkametgâh İlmühaberi,
4- Mezun olduğu okul diploma fotokopisi
5- Referans Mektupları ve CV’ si
6- Kanun gereği iş sözleşmesi,
7- Sağlık Raporu,
8- Bazı işkolları için, periyodik olarak sağlık muayenelerinden geçirildiklerine dair rapor.
9- Özürlü işçi ise Sakatlık Raporu aslı veya fotokopisi,
10- Sakatlık İndiriminden yararlanabilmesi için ilgili Gelir İdaresi Başkanlığından indirim uygulanacağına dair yazı
11- Sakat işçi için İŞKUR müracaat kayıt evrakı,
12- Adli sicil kaydı,
13- Eski hükümlü ise İŞKUR müracaat kayıt evrakı,
14- Terör mağduru ise İŞKUR müracaat kayıt evrakı,
15- Ödenen ücretlere ait hesap pusulalarının bir sureti,
16- Herhangi bir kanuni sebeple ücret kesme cezası uygulanırsa, yapılan kesintilerin sebebinin bildirildiği yazı,
17- Fazla çalışma için işçinin onayının alındığı yazı,
18- İşçilerin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ve karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler ve yasal hak ve sorumluluklar konusunda bilgilendirildiklerine dair yazı.
19- Çalışma Belgesi (İşten Ayrılan İşçiler İçin)
20- İşin gereklerine göre bulunması gereken diğer evraklar,
21- Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalıştırılan personeller için: İşçilerin adı, soyadı ve T.C. Kimlik numaraları, doğum yeri ve tarihlerini belirten liste bulunmalıdır.
4857 sayılı Kanun’un 104. Maddesinde işçi özlük dosyasını düzenlemeyen işveren veya işveren vekiline idari para cezası verileceği düzenleme altına alınmıştır. İdari para cezası özlük dosyası olmayan her işçi için ayrı ayrı verilmektedir. İşçi Özlük dosyasının işveren tarafından kaç yıl süreyle saklanması gerektiğine ilişkin bir düzenleme de İş Kanunu’nda yer almamakla birlikte SGK mevzuatı gereğince ilgili olduğu yılı takip eden yılbaşından itibaren 10 yıl süreyle saklanmak zorundadır. İşveren’in özlük dosyasını usulüne uygun tutmaması ve her bir belgenin gereği gibi saklanmaması durumlarında işçi tarafından açılan davaları, işverenlerin kaybetmelerine neden olabilmektedir.
Gerçekten de özlük dosyasını düzenlemek (hele hakkıyla düzenlemek) zor bir iş. Birçok evrakın tek tek toplanmasını ve gerektiğinde güncellenmesini gerektiriyor.
Özlük dosyasında bulunduracağınız bir evrak gün gelir sizi cezadan kurtarır, tabiri caizse işverenin ipten dönmesini sağlar… Peki, ceza almayacak şekilde özlük dosyası düzenlemenin sırları neler, nelere dikkat edilmesi gerekiyor, hangi evrakların mutlaka özlük dosyasın da bulunması gerek?
Özlük dosyaları ülkemiz iş hukukunda belirlenmiş bulunan bir çalışma yaşamı düzenlemesi. Buna göre işyerleri çalıştırdıkları her çalışan için statüsü ya da ünvanı ne olursa olsun özlük dosyası tutmak zorunda, buna mecbur.
İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, İş Kanunu, sosyal güvenlik mevzuatı ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak durumunda.
Özlük dosyası ile ilgili bir yükümlülük de bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorunda olunması… Tüm bu yükümlülükleri yerine getirmeyenlere ise ağır para cezaları var!

ÖNEMLİ PEKİ NEDEN?
Birincisi, işçi ile ilgili kayıtların tutulması işletmenin kurumsallaşması, kurumsal bir hafıza üretmesi anlamında önemli bir arşiv faaliyeti.
İkincisi, işyerlerinin denetimi açısından özlük dosyaları gerek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekse de sosyal sigortalar yükümlülükleri ile ilgili temel bir referans kaynağı haline geliyor. Düzenli özlük dosyası tutan bir işyerinin denetimleri kolay geçiyor anlayacağınız…
Üçüncüsü, işçi dosyaları işçilerin kişisel kayıtlarının usulünce saklanması, iş yaşamında bonservis ve referans sisteminin sağlıklı işlemesi için önemli bir düzenleme.
Özlük dosyası tutmak kurumsal bir kimlik haline geldiği, evrak kalabalığı olarak görülmekten çıktığı zaman ülkemiz de hem iş kazaları azalır, hem de çalışma yaşamı düzene ve intizama girer.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir