EYY TURİZİMCİLER


Yirmibeş yıldır turizimden ekmeğini kazanan, evini geçindiren birisi olarak bu yaşananlar kocaman bir kayıp. Bana, meslektaşlarıma ve ülkemize. Turizmin bitiş sebebi ve sorumluları bellidir görebilene. İşid'li teroristlerin karargahı olmuş olan Türkiye'ye kimse turist beklemesin. Siz turist olsanız İngiliz, Fransız, Alman, İsrail, Rus turist olsanız Türkiye'yi tercih eder misiniz? İspanya kaptı turistimizi deniliyor ya. Orada yaşamış birisi olarak söylüyorum. İspanya turizm konusunda en az 100/150 yıl ileride. Emin olun ki, oraya giden turistlerin seneye tercihleri yine orası olacaktır. Gelecek yıllarda da kaybeden yine biz olacağız. Kendi ellerimizle verdik biz turisti. Bu sene Rus turist beklemek hayalcilik. Çünkü rezervasyonlar (son dakika az sayılılar dışında) Şubat ve Mart aylarında yapılıyor. Sebze de ihraç edemeyiz. Çünkü şu anda biz de sebze yok. Yetişen az miktardaki sebze, meyve de iç pazara zor yetiyor. Seralar (zaman olarak) bitti, yayla da üretilenler halkın ihtiyacını karşılıyor. Söylenecek çok şey var. Bir yada bir kaç kişinin menfaatleri uğruna yapılan hatalar. Hem ülkeye, hem halkımıza, hem de hayatımızın her alanına zarar verdi. Her açıdan maddi, manevi zararlar. Evet siyasi başarısızlıklar yüzünden çöktü turizm. Ama turizmcilerin hiç suçu yok mu? Bir düşünsünler bakalım? Alternatifler, tatilciler planlarından vazgeçmezler, tur şirketleri de alternatifleri değerlendirmeliler/yaratmalılar.

Ülkeye döviz girmeli. Döviz getiren tek kapımız turizm yoksa o cari açık nasıl kapanacak. İşletmelerin sabit giderleri enerji ve işçilikten dolayı çok yüksek Türkiye'de. Belirli bir fiyatın altına düşmek mümkün değil. Türklerin Türkiye'de harcadığı para hiçbir işe/şeye yaramaz. Niçin geri adım atıldı? Turizm yoksa Türkiye'de ekonomi çöker. Çöküyor da. Türk turistlerden gelen parayla ancak işçilerin maaşlarını ödüyor otelci. Nerede diğer giderler. Öyle kolay değil ve sanılan, tahmin edilen gibi değil otelcilik.

Ruslar, Kırım ve Sochi'ye gidiyorlar. Bu yaz Türkiye Rusya'dan turist beklemesin. Her ne kadar yasaklar kalktı dense de Rusya Türkiye'ye charter seferlerini başlatmayacak. Çünkü biliyorlar ki bu Sochi'nin ve Kırım'ın turizmini öldürür. Bu kadar cahil mi gerçekten bu ülke? Turizm liderleri? Rusların bu görüşmeden sonra Türkiye'ye tatil için hücum edeceklerini mi sandınız? Sebzeyi, meyveyi mi bekliyorlar sandınız? Eyy turizmciler, ihracatçılar bu durumdan en az iki-üç yıl zarardayız. Kaliteli otel, kaliteli eleman, kaliteli sistem, kaliteli müşteriyi getirir bilin istedim. Kimsenin gazına gelmeyin.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir