VERGİ VE SGK AFFI


Kayıt dışını kayıtlı ekonomiye çekmeye çalışırken vergi oranlarının düşürülmesine özen gösterilmesi gerekendir asıl olan vergisini düzgün ödeyenin ne günahı var?

Vergi ve SGK borçları ile ilgili yeni düzenlemeler;

* Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar;
Vadesi geldiği halde ödenmemiş, ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergiler, gümrük vergileri dahil ve buna ilişkin cezalar yapılandırılıyor. Vergilerin tamamı ile gecikme faizi ve zammı gibi alacaklar yerine enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Vergi cezaları ile idari para cezalarının yarısı ödenecek.

* İnceleme safhasında bulunan Vergi ve Cezalar;
Kanunun yayınlanmadan önce başlanmış vergi incelemelerinde tarh edilecek vergilerin yüzde ellisinin herhangi bir vergi aslında bağlı olmayan cezaların ise yüzde yetmişinin tahsilinden vazgeçiliyor. Bunun içinde verginin kalan yarısı ile gecikme faizi yerine enflasyon oranına göre hesaplanacak ve bir yıl içinde altı eşit taksit şeklinde ödenebilecek.

* Gelir, Kurumlar, Katma Değer Vergisi, Gelir, Stopaj ve Kurumlar Vergisi Stopaj Vergileri için Matrah Arttırımı;
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, gelir stopaj ve kurumlar vergisi stopaj vergileri için matrah artırımında bulunanlar vergi yönünden vergi incelemesine alınmayacak. Artırılan matrah üzerinden yüzde yirmi vergi ödenecek. İlgili yıllar da beyannamelerini süresinde veren, tahakkuk eden, vergileri zamanında ödeyen mükellefler için bu oran yüzde onbeş oranında uygulanacak. Ancak kurumlar vergisi mükellefleri zarar etmeleri veya indirim ve istisnalar nedeniyle matrah beyan etmedikleri dönemler için; 2011 için 28.000 TL, 2012 için 29.650 TL, 2013 için 31.490 TL, 2014 için 33.470 TL, 2015 için 39.940 TL. İşletme Hesabına göre defter tutanlar;
2011 için 9.500 TL, 2012 için 9.890 TL, 2013 için 10.490 TL, 2014 için 11.160 TL, 2015 için 12.650 TL.
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı; 2011 için 14.000 TL, 2012 için 14.820 TL, 2013 için 15.740 TL, 2014 için 16.740 TL, 2015 için 18.970 TL' den az olmamak kaydıyla artırımda bulunacaklar. Matrah artırımından incelemede bulunan mükellefler de yararlanabilecek. Artırımda bulunan mükellefler hakkında başlanan vergi incelemeleri Kanun yayınlandıktan sonraki bir ay içinde sonuçlandırılmaması halinde incelemeye devam edilmeyecek. İncelemenin bu süre içerisinde bitirilmesi halinde inceleme sonucu bulunan matrah farkı ile artırılan matrah kıyaslanarak yüksek olan tutar dikkate alınacak.

* Kayıtlarında yer almayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşların Bilançoya alınması;
İşletme içinde bulunduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları özel bir karşılık hesabı kullanmak ve bedelleri üzerinden KDV ödemek suretiyle defterlerine kayıt yapabilecek. Kayıtlarında mevcut olduğu halde gerçekte bulunmayan mallar için belli bir kar oranı uygulanacak, fatura düzenlenecek ve vergisel yükümlülükleri de dikkate alarak kayıt yapabilecekler. Bunlara vergi cezası uygulanmayacak.

* Kayıtlarında mevcut olduğu halde gerçekte bulunmayan mallar için af;
Kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2015 itibarıyla bilançolarına gözüken ancak kasada gerçekte bulunmayan tutarlar ile ortaklardan alacaklar hesabı yüzde üç oranında vergi ödeyerek bu hesaplarını düzeltebilecekler. Ama ödenen vergiler kurum kazancından düşülemeyecek.

* Ortaklardan alacaklar hesabı affı;
Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile gemi, yat vs. gibi diğer su araçlarını 31.12.2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirecek gerçek ve tüzel kişiler bu varlıkları dönem kazancı ile ilişkilendirmeksizin defterlerine kaydedebilecek. Bu işlemler için inceleme, soruşturma, kovuşturma yapılmayacak ve vergi cezası da uygulanmayacak.

* Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet vs. affı;
Kanunun yayınlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, işsizlik keseneği gibi borçlar için enflasyon oranlarına göre yapılandırılacak. Aynı zamanda ceza zam gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

Yatırmamış ama mükafat da onun. Hayat vergi kaçakçılarına güzel. Her zaman öyledir titiz olup yasalara uyan, borç-harç sevmeyen, zamanında ödeyenler cezalandırılır. Adaletsizlik ve haksızlık. Güzel ülkemizde bazı durumlar tersine işliyor. Devamlı af çıktığından artık düzenli ödeme yapma alışkanlığı bozuldu. Yargılanmadan af yüzde yüz karapara aklamak. Hakkınızın gasp edildiğini düşündüğünüz bir borç varsa bekletin vergi affi geliyor nasılsa.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta