Hayat Dengedir
Alt yapımız sağlam değil, yerleşik gelenek ve göreneklerin aile yapıları üzerinde etkisi büyük. Milattan önce Sokrates 'Sormadan sorgulanmadan yaşanan hayat yaşam değildir.' demiş. Günümüzde bile hala insanoğlu birçok şeyin farkında değil. Çeşitli nedenlerle sınır ihlallerine izin veriyor, bir şekilde farkına vardığımızda değişime çabalarken yılların verdiği alışkanlıkların yanlış olduğunu anlasakta yine bir süre suçluluk duygusunu taşıyoruz. Değişim çevre tarafından da kolayca kabul görmüyor. Hatta o halimizle takdir görmüşüz gibi sen eskiden böyle değildin gibi serzenişlerle karşılaşıyoruz. Yine de yanlışın neresinden dönülürse kardır. Yola çıkmaktan korkmamak gerekiyor.
Doğrular yanlışlar sayesinde, yanlışlar ise doğrular sayesinde anlam bulur. Her farklı fikir bir zenginliktir ve bizler bu farklılıklar sayesinde doğruyu bulabiliriz. Doğru tek değildir birçok fikirde gerçekten bir pay bulunabilir. Yani farklılıklar bizim gerçek zenginliğimizdir.
Her şeyin aynı olması iyi değil ama her şeyin adil olması iyidir. Herkesin düşünceside aynı olmayabilir ama evrensel doğrular vardır. İnsanın kendisi, toplumu, yaşadığı insanlıkla, doğa ile ilgili problemleri vardır, insanın kalitesinin ölçüleri vardır, kalitesizliğininde, bu bir insanlık yarısıdır insan olarak doğmak mümkündür ama her insan, insan olarak ölmez.
Her şey bir denge unsurudur. Kötülük olmasaydı ne iyi bilemezdik. Karanlık olmasaydı aydınlığı bilemez olmamız gibi. Hepimizin kendi düşüncesi var, farklılıklardır bizi zengin eden, bu farklılıklar ve çeşitlilik sayesinde biz doğruyu yanlıştan ayırt edebiliriz. Asıl olan ötekileştirmeden insanları olduğu gibi kabul edebilmektir.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder