Sanal Para
Sanal paralar kalıcı olana kadar bir kaç tanesi yok olacaktır. Şimdikiler deney henüz ama geçişi planlanan bir şey.
Şu an ekonomistler dahi sanal paraların sistemini anlamıyorlar. Ama buna rağmen yazanlar fikri hazırlarken o kadar profesyonel hareket etmişler ki bir çok gerçek paradan daha çok ayakları yere basıyor bu sistemin. Bu kadar çalkantılı olmasının sebebi de zaten bilinmemesi ve devletlerin tek ellerinde olan para denetimini halka kaptırmamak için mücadele etmesi. Sonunda bir şekilde sanal paraya geçiş olacak.
Bir çok sanal para battı. Titan tarzı sanal para çakmaları çıktı. Bir geçiş süreci kazananda, kaybedende olacak ama mantıklı hareket eden, doğru tahminler yapan küçük yatırımcılar içinde bir şans. En azından devletlerin güvende (!) tuttuğu zenginin daha da zengin olduğu sistemlerden daha insaflı. Balina mantığıyla işliyor gibi görünebilir ama bunu piyasaya süren kişi bir para babası değil, yeni nesil bir girişimci, eski kara düzenden farkı bu.
Bitcoin'ler her hangi bir devlete bağlı değildir. Bir ürün aynı kalite ve aynı cins ama biri ucuz, diğeri pahalı, peki burada yok mu hile? Riskli bir piyasa ama bu yüzden çok fazla genç milyoner ve milyarder verdi. Hepsinin üreticisi, teminatı, ülkeler arası üretim ve transfer yoğunluğu farklı.
Merkezdeki beş değer kazanırsa, dışarda bir değer kazanır. Örneğin bir dairenin işlek bir yerdeki fiyatı beşyüz bin, şehrin dışında aynı şartlarda aynı daire ikiyüzelli bin lira ediyor, bu da ona benziyor. Yani şehirdeki dairenin fiyatı düşerse bu merkezden uzak olana da etki eder, alan bir olunca bütün ürünleri doğrudan etkiler.
Kripto araları birbirinden bağımsız olarak yükselir ama büyüyen şirketler daha fazla değer alırken, küçük şirketler daha az değer alırlar, bunlarda çıkışa geçtiklerinde geneli çıkar, düşüşlerinde de geneli düşer.
Bu paralar genelde dolar değer kazandığında düşüyor, dolar değer kaybettiğinde çıkıyor, hep bu sonuç olmasada bu da büyük bir etken.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder