İŞTE YENİ MAAŞLAR


Ocak’ta yüzde 6 zam alan memurlar, Temmuz’da da yüzde 5 artış görecek. 6 aylık enflasyon yüzde 6’nın üzerinde çıkarsa fark da var. İşte maaş hesapları;
Temmuz ayı birçok kesimle birlikte memurlar için de zam ayı oluyor. Yapılan toplu sözleşme gereğince memurlar ve memur emeklileri Ocak ile birlikte Temmuz'da da zam alıyor. Buna göre Ocak ayında yüzde 6 zam ve yüzde 0.90 enflasyon farkı alan memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da da yüzde 5 artış alacak. Maaşlarına yansıyacak bu artış dışında enflasyon farkı ihtimali de var. Buna göre 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte son 6 aylık enflasyon yüzde 6 ve yukarısında çıkarsa memurlara ve memur emeklilerine aradaki fark da ödenecek. Memur-Sen'in verilerine göre; en düşük memur maaşı (bekar) Aralık 2015 itibariyle bin 906 lira idi. Ocak ayında yüzde 6 + yüzde 0.90 artışın yansıtılmasıyla en düşük memur maaşı 2 bin 38 lira 54 kuruşa çıktı. Temmuz'daki yüzde 5'lik toplu sözleşme zammıyla da bu maaş yaklaşık 102 lira artışla 2 bin 140 lira 46 kuruşa ulaşacak.
EMEKLİ DE ALACAK
Temmuz'da yüzde 5'lik toplu sözleşme artışıyla en düşük memur emeklisi aylığı ise bin 701 liraya ulaşacak. Aralık ayına göre, en düşük maaştaki artış 186 lirayı bulacak. Memur-Sen'in verilerine göre; en düşük memur emeklisi aylığı geçtiğimiz yıl Temmuz'da bin 415 lira idi. Eylül'deki ekstra zam ile bu aylık bin 515 liraya çıktı.
Bu yıl Ocak ayında yüzde 6 + yüzde 0.90 artışın yansıtılmasıyla en düşük memur emeklisi aylığı 105 lira artışla bin 620 liraya yükseldi. Temmuz'da en düşük maaş 81 lira yükselerek bin 701 liraya çıkacak.

Memur ve milletvekili. İşçinin maaşına para yok, işçi emeklisine para yok.

Yaklaşık 3 bin lira alan bir memurun maaşı, mayıs ayında yüzde 20’lik dilime geçeceği için yaklaşık 60 lira düşecek.
Ortalama 3 bin TL ücret alan bir memur önümüzdeki ay yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime geçecek. Bu nedenle de 9/1’indeki bir memur Mayıs’ta 60 TL, aynı derece kademedeki bir öğretmen 57 TL, 8/1’indeki bir polis memuru ise 58 TL daha az kazanacak.
Memura her yıl Ocak ve Temmuz’da verilen zamların bu şekilde geri alınıyor. Daha mayıs ayın da memurlar temmuz da alacağı zammı peşin peşin devlete vergi diye ödüyor. Bunun önüne geçebilmek için gelir vergisi ya sabit tutulmalı ya da gelir vergisi üst dilimine geçişi sağlayan miktar yukarı çekilmelidir. Her yıl ocak ayın da maaşlarından yüzde 15 oranın da gelir vergisi kesilen devlet memurlarının tamamı maaş durumlarına göre yılın ilerleyen ayların da yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine giriyorlar. Yıl sonuna doğru yüzde 27 oranındaki gelir vergisi dilimine girmekte olan memurlar da bulunuyor.

Sorun maaş da değil. Sorun vergi diliminde. Asgari ücretli vergi vermeyecek mi? Veya özel de çalışan kişi vergi vermeyecek mi? Önemli olan vergi düzenlemesini kaldırmak. Kurulan sistem, hak aramayı engelliyor. Memur elbette ki özel sektör de çalışan insanlarımıza göre daha iyi durumda. Ama tüm bu insanların yaşam koşullarını daha iyi duruma getirmeye çalışmak yerine ha bire çıkarılan torba yasalarla insanların cebini, işsizlik maaşını, kıdem tazminatlarını nasıl tırtıklarız diye uğraşıyorlar.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta