Durum içinden durum çıkarmak


Dünyanın en etkili zehri de o zehre ilaçta insandır. En büyük zehir insanın kalbindeki kin ve nefret zehridir, içten içe öldürür insanı. Düşünce sahibini ortadan kaldırmakla düşüncenin yok olacağını sanmaktır. Durum içinden durum çıkarmak, iyinin içindeki kötüyü, kötünün içindeki iyiyi çıkarmaktır. Kendini keşfettiğin anda doğarsın. Mükemmel olan herkes merhametli olmayabilir ama merhametli olanlar mükemmel görünebilir. İnsanları birleştiren duygulardır.

Bir odada yanan dört mum varmış. Önce sevginin mumu sönmüş ardından yavaşça barışın arkasından mutluluğun mumu sönmüş derken odaya bir çocuk girmiş ve aaa mumlar sönmüş diye yakınmış. Adı umut olan dördüncü mum demiş ki, korkma ben ve sen olduğumuz sürece diğer üç mumu da yakabiliriz ve çocuk alıp umudu diğer üç mumu da tekrar yakmış.

Umut insanın içinde sönmeyen bir ışıktır. Keşkelerimizin değil, iyikilerimizin olduğu bir hayat gerek bizlere. Yaşamımız niyetlerimizle anlam kazanır, arzu ve isteklerimiz yaşama anlam katar.

Hayat mutluluk ve hüznü aynı kare içinde barındırıyor çoğu zaman. Dünya sevinç ve keder üzerine kurulu. Böyle bir karede kimine hüzün karası, kimine mutluluk arası denk gelir. Her şeyin iyi ve kötü yanı var, nasıl bakılacağına karar vermek bize kalmış. Bir fotoğraf karesinde olduğuna sevinirken, hiçbir zaman o fotoğraf karesindeki kendini göremeyeceğine üzülebilirsin. Benim için mutluluk verici bir şey bir başkası için acı verici olabilir. Eğer sizi sevindirecek bir şey olduysa o an kendiniz için sevinip başkası için üzülebilirsiniz. Önemli olan çok şeye sahipken yanında, köle olmayacak bilgi ve erdeme de sahip olmaktır.

Medeniyetle insanlık arasındaki mesafe sandığımızdan çok daha fazla. Ruhunu şeytana satan insanlar dünyası oldu bu dünya. İnsanlardan dürüstlük bekleyemeyiz. Çünkü kendilerini tamamen açtıklarında karşısındaki tarafından hor görülmekten korkarlar. Bu dürüstlük yoksunluğu, ağzı sıkılık, yalancılıktan çok farklıdır. Dürüst ama ağzı sıkı birinin söylediği sözler tamamen olmasa da doğrudur. Yalancı biri ise söylediğinin yanlış olduğunu bilir. Bu yalandır, zararsız olabilir ama masum değildir, kişinin kendi saygısına ihlaldir, kendi kişiliğindeki insanlık haysiyetine zarar verir, düşünce kökenine saldırır. Kendin kendini bilmene referanstır.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir