İyi insan olmanın temeli...


İyi insan olmanın temeli insan olduğunun farkına varmaktır. Diğer detaylar sonradan gelir.

İyilikte, kötülükte görecelidir. Birinin kötü olarak nitelendirdiği bir durumu bir başkası iyi olarak nitelendirebilir. Bu kişiden kişiye, kültürden kültüre, coğrafyadan coğrafyaya değişebilir. Hırsızlık yapan birine göz yummak hırsız için iyi, mağdur için kötüdür. Hırsızı yakalamak mağdur için iyi, hırsız için kötüdür. Buradaki olay hırsızlığın iyi veya kötü olduğu değil, hırsız ile mağdurun iyi ve kötüyü nasıl algıladığıdır. Bize sayısızca iyiliği dokunan, iyi diye gördüğümüz insan başka birisine kendi değerlerine göre bir kötülük yapar, sonuç olarak bu kişi benim için iyi, kötülüğe maruz kalan için kötü bir insandır. Yani evrensel bir iyilik kavramı yoktur.

Vicdanının sesine kulak ver, sızlıyorsa kötü bir şey olmuş veya yapılmıştır. Vicdan içinde bulunduğumuz toplum, kültür, inançlar, değerler ve almış olduğumuz eğitimin toplamıdır. İyinin ve kötünün hakimini vicdan olarak belirlemek istersek onun gelişimine ve duyarlılığına katkıda bulunmamız gerekir.

İyi yoktur makul ölçüde kötü vardır. Aslında bizim iyi dediklerimiz makul ölçüde kötü olanlardır. Her iyi bildiğimiz insanın biraz daha iyisi mutlaka vardır, yani iyi insan olmanın sınırı yoktur. Düzgün yaşamaya çalışan insan vardır. Kendisine yapılmasını istemediği şeyleri başkasına yapmamak için çabalayan insan vardır ve bu insan iyidir.

Kötülüklerden ve yanlışlardan yola çıkarak en iyiye ulaşırız. Biri size kötülük yaptığında canınız yanar ve üzülürsünüz ve siz başkasına bunu yapmazsınız. O acı ve üzüntüyü yaşadığınız için kötülük yerine iyilik yaparsınız. Burada da tecrübe ön plana çıkıyor.

Kimliğimizin büyük bir bölümünü gözlemlerimiz belirler. İyi ve kötüyü öğrenmek, ayrımını yapabilmek empati yapabilmeyi gerektirir. Kendimizi iyi ve kötüyle örtüştürürüz, iyi ve kötüyü ayırt edebilmek duyarlılığımızın olduğunu gösterir. İyilik taşımayan kötüler genelde benmerkezci bencillerdir, çıkarları odaklı yaşadıkları için iyinin ve kötünün ayrımını yapamazlar.

Her ne yaparsanız yapın elinizden gelenin en iyisini yapın. Dürüst, saygılı, edepli, iyi niyetli olun, insan olmanın erdemine ulaşmak olsun hedefimiz.

HÜLYA ÇAKICI

http://www.hthayat.com/blog/haber/1052076-iyi-insan-olmanin-temeli

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir