CANKURTARAN OLMAK



Araştırmalara göre boğulma esnasında ciğerler suyla dolar. Yanma ve yırtılma hissedilir. 10 saniye sonra bilinç kapanır ve acı biter.
En doğrusu boğulan kişinin bilincini yitirmesini beklemektir. O arada yuttuğu su, biz kişiyi karaya çıkarırken geri çıkacaktır.
İlk yardım eğitimin de, bir babanın boğulan evladını kurtarmak isterken, çocuğun babayı korkudan sürekli batırarak onun da boğulmasına neden olduğunu öğrenmiştim.
İyi bir yüzücü değilsek ve tam olarak ne yapılması gerektiğini bilmiyorsak! Müdahaleyi yanına çok yaklaşmadan, tutunmasını sağlayacak bir şeyler atarak gerçekleştirmeliyiz.
Yüzme bilmeyen veya az bilenler de suda fazla açılmamalı. Yüzme bilmiyor kanoya, deniz bisikletine biniyorlar vs.

Fikrimce, eğitim ve tecrübelerim doğrultusun da yapılması gerekenler;
Birincisi iyi bir yüzücü olmanız gerekiyor. Boğulan kişiyi gördüğünüz zaman, bir metre yakınına kadar yüzüp, boğulmasını bekleyeceksiniz!
Boğulmadan kastım ölmesi değil tabii ki! Suya batışını yani boğulma/bayılma/bilinç kaybının gerçekleşmesini bekleyeceksiniz. Çünkü, panik halin de size sarılan birisi, kendisiyle beraber sizi de götürecektir. Boğulma ile ölmek farklıdır. Boğulan (bayılma) kişinin hareket etmesi mümkün olamayacağı için, onu kurtarmak daha kolay ve risksiz olacaktır. Sonuç da boğulduktan sonra 4 veya 5 dakikası daha var beyin ölümünün gerçekleşmesi için. O arada siz de onu kıyıya çekersiniz zaten. Boğulan kişi can havli ile ne yaptığını bilemez. Kurtarayım derken pisi pisine gitmenin alemi yok :)
Gelelim ikinci evreye, bayıldıktan sonra yani kendisinden geçtiği zaman, tutup hızlı bir şekil de dışarıya çıkartın.  Kurtulma şansı yüzde 85/90.
Tabii ki suni teneffüs eğitimi de alıyorsunuz. Kendi riskinizi sıfıra düşürmelisiniz.

Boğulma ile ilgili tüm evreleri geçtikten sonra, boğulan kişiye kara da ne yapılacağına geldi sıra.
Öncelikle boğulan kişiyi hızla karaya çıkartıp, yazdığım ve sizin de okuduğunuz gibi aheste aheste değil, beyin ölümü (max 4-5 dakika) gerçekleşmeden çok hızlı ve seri bir şekil de, hayat belirtilerini kontrol etmeniz gerekir. Ambulans gelinceye kadar da suni teneffüs yapmalısınız. Bunun için eğitimini almış olmanız gerekir. Kaş yaparken, göz çıkarmamak gerek değil mi?
Suni teneffüs yetişkin kişiler de, çocuklar da, bebekler de farklılık gösterir. (Bu yelpaze daha da genişler, kanaması olan, yaralı olan, yaranın yeri boyutu vs.) O yüzden eğitimi alınmalıdır. Bir yetişkine uygulama şeklini anlatayım ben yine de. 2 nefes 30 bası uygulayarak hayata döndürme şansı yüzde 95'tir. Bu suni teneffüs olayı çok basittir. Önemli olan kime, ne uygulanması gerektiğini bilmektir. Yoksa yarım saatlik bir eğitim ile herkes bunu öğrenebilir ve de uygulayabilir.

Hiç birini bilmiyorsanız? Ne kendinizi, ne de boğulan kişiyi riske atmamalısınız.
Bilen birisi daha faydalı olacaktır bu konu da. Yardım edeyim derken, bileni de engellemiş olursunuz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir