Yurt dışı Türkleri...
Türkiyeyi çok seviyorlar ve Türk halkının refah içinde olmasını istiyorlar Avrupa'da yaşayan Türkler (). O zaman tüm mal varlıklarını buraya getirsinler. Almanya'da, Hollanda'da vs. kalmasınlar. Türkiye'ye izine gelirler 'abow ne pahalı ülke ya nasıl geçiniyorlar burada, bin euro bozdurdum az önce düşürdüm sandım ataş pahası bura gavurun gözünü seviyim anam' derler. Yıllardır Avrupa'da ama yaşadığı ülkenin dilini bile tam bilmez, kendi gettolarında yaşarlar, parasını yediği adama gavur der, kafir der, kurtlar vadisini izler milliyetçi duygusu kabarır, muhteşem yüzyılı izler ben Osmanlı torunuyum der, der de der ama Türkiye de yaşamaya yanaşmazlar.
Yurt dışında yaşayan Türkleri inceleyelim; Avrupa'daki Türk vatandaşları Avrupalının yapmadıkları pis işleri yaptılar. Eğitimleri düşüktü, dolayısıyla Avrupalı onlara biraz tepeden baktı. Çoğunluk oranın kültürüyle bütünleşemediler, içine kapandılar ve kendi gettolarına, camilerine, kahvehanelerine çekildiler. Avrupalıyı kıskançlık alttan alta nefrete dönüştü ve dine sarıldılar. Türk dizileri özellikle kurtlar vadisi veya muhteşem yüzyıl gibi diziler de 16. yüzyılın, büyük Osmanlının Avrupayı fethedişi, horlanmışlığı ve ezikliğini unutturdu.
Arap ülkelerinde bu biraz tersine işledi. Oradaki vatandaşımız iyi kötü bir demokrasi kültüründe yetişip oralara çalışmaya gitti. Ama orada gördü ki, basit bir hata kırbaçlamaya, yıllarca hapsedilmeye, hatta kellenin kılıçla uçurulmasına neden oluyor. Türkiye'deki demokrasiyi eksikte olsa mumla arar duruma düştü. Onlarda onun için yüksek hayır oyu verdi.
Amerika'ya gidenlerin sosyolojik durumu Avrupa'ya gidenlerden farklı. Avrupa'ya gidenler iş, ekmek peşinde, eğitimi düşük, genel olarak Orta Anadolu insanları. Amerika'ya gidenler ise ya orta sınıfın maceracı, girişken çocukları yada eğitim için oraya gidipte orada kalanlar, İngiltere'de de durum aynı. Çünkü 60'lı yıllarda başlayan Avrupa'ya işçi göçünde İngiltere ayağı yok, İtalya ayağı da yok. Almanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Norveç var.
Avrupa'da demokratik, özgürlükçü bir devlette yaşayıpta, kendi ülkendeki baskıcı, anti-demokratik bir değişimi onaylamak gerçekten çelişkilerle dolu ve bir izaha muhtaç.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder