Vicdan Ve Mantık


Vicdan taraf tutar, mantık objektiftir. Vicdan gördüğü değerlere göre karar alır, mantık felsefik ve ezoterik yapılanma ile bilimsel olarak belirlenmiş kurallar çerçevesinde karar alır. Vicdanın gözlerini büyüterek bakan şirin bir kediye zaafı vardır, mantık gözlerden önce kedinin arkasındaki farenin cesedini görür.

Vicdan şahsidir, insan en kolay kendisini kandırır. Vicdan bir şekilde kendine dair olanı yada kendinden olanı gözetmeye eğilimlidir. Onda olan bende yada yanımdakinde de olsun diyerek eşitlik arar. Mantık ise olmalı mı? Olmamalı mı? Neden? Sorularını sorar, bu soruları da şahsına göre değil kurallara göre sorar.

Ne vicdan, ne merhamet, ne Allah korkusu. İnsanlar utanır gibi yaptı ama sadece unuttu. Unutmanın kolay, utanmanın imkansız toplumu olduk, duygusuz ve pragmatik olduk. Hiçbir şeye karışmayınca kendimizi iyi insan sandık yada vicdanımızı rahatlattık halbuki sustuğumuz için, yanlışa göz yumduğumuz, doğruyu arayamadığımız için vicdanımız suçlu bunu göremedik, görmezden geldik.

Karşındakine her türlü yalanı söylersin ama kendine söyleyemezsin. Varsa yanlışın vicdanınla başbaşa kalınca yatakta batar, yastıkta batar.

Öleceğini bilip ölmeyecek gibi yaşamak. Kimi yaradılan hiçbir şeyin kıymetini bilmeden tozu dumana katarak, kimi her şeyin kıymetini bilerek yaşamayı güzelleştiren her şeyi severek, şafağın tohumlarının her karanlığın içinde tükenmezliğini bilerek yaşamayı seçer.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir