Şimdilik ceza yok


Yürürlüğe Girdi Yıl Sonuna Kadar Uygulamayana Ceza Yok. 1 Temmuz 2016 itibariyle  50 kişiden az çalışanı bulunan ve AZ TEHLİKELİ sınıfında olan iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri yürürlüğe girdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yeni uygulama ile birlikte tüm kamu kurum ve kuruluşlarında,  50 kişiden az çalışanı bulunan ve AZ TEHLİKELİ sınıfında bulunan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin zorunlu hale geldiğini, bu iş yerlerin de yasanın getirdiği her türlü yükümlülüğün uygulanacağını ve bu şirketlerden 10 kişinin altında çalışanları bulunanlar, işveren veya işveren vekili iş güvenliği eğitimi almak koşuluyla iş güvenliği yükümlülüğünü uygulayabilecek. Eğitimler Anadolu Üniversitesi tarafından uzaktan eğitim kapsamında da verilebiliyor. Yine 10 kişinin altında çalışan iş yerleri 5 yılda bir kamu sağlık kuruluşlarınca da sağlık kontrolü yaptırarak sağlık yükümlülüklerini yerine getirebileceğini söyledi.

30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanması için yeterli sayıda iş sağlığı güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi olmadığından dolayı önce 31.12.2013 tarihine, daha sonra da 01.07.2016 tarihine erteleme yapıldığını ve bundan sonra bir ertelemenin söz konusu olmadığını, İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin 2017’ye kadar olan sürecin programlı denetim kapsamında bir denetim yapılmayacak ancak buna karşılık şikayet üzerine yapılan denetimlerde de cezadan çok yönlendirici ve uyum sağlayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını söyledi. 2017’ye kadar süreci izleme ve değerlendirme dönemi olarak değerlendirileceğini, iş yerlerinin düzenlemelere uyumasını ve Türkiye'nin bu yolla iş sağlığında ve güvenliğinde iyileşmesinin sağlanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, iş sağlığı ve güvenliği alanında, şirketler kendi bünyelerinde tam zamanlı uzman çalıştırabileceği gibi, bu hizmeti dışarıdan da alabileceklerini, kamu kurum ve kuruluşlarının da iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi personelinden uygun sertifikalara sahip kişilerden sağlayabileceğini yada kamu kurumlarından belgeli personel görevlendirerek gerçekleştireceklerini söyledi. Ayrıca yetkili birimlerden hizmet alınması yoluyla da çalışanlarının bu hizmetten yararlanabileceklerini ekledi.

Bakan Süleyman Soylu, Türkiye’de 98 bin kişinin iş güvenliği uzmanı belgesinin olduğunu, mevcut olarak 28.8 bin kişinin çalıştığını, ihtiyacın ise 19 bin 717 kişi olduğunu belirten Soylu, İş yeri hekiminde ise 28.9 bin hekimin iş yeri hekimi niteliği bulunduğu, 12 bin 419 hekimin mevcut olarak çalıştığını ve ihtiyacın ise  8 bin 709 kişi olduğunu söyledi.

Yani iş sağlığı güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimliğinde arz talebi karşılıyor. 2017 yılına kadar eksikler giderilecek ve maddi ceza verilmeyecek.
Ayrıca iş yerinizde sadece siz çalışıyorsanız ve başka çalışanınız yoksa iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmanıza gerek yok, en az bir çalışanınız olursa yasa kapsamına giriyor. Fikrimce yasada düzenleme yapılması gerekiyor. Az tehlikeli iş yerleri için doktora ne gerek var. Kes cezayı nereye kadar esnaf zaten kan ağlıyor.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir